Thursday, May 10, 2018

Unde onoare nu e, nimic nu e

Citind textul Constituției României și căutând cuvântul onoare vom observa că  apare de două ori în art. 30 (6) Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine și în art.94, a) conferă decoraţii şi titluri de onoare;. Cuvântul demnitate apare și el de două ori dar nu legat de caracteristicile de calitate ale românului. Cuvântele cinste, cinstit, cinstire nu apar niciodată în text. Nici cuvintele onest, onestitate, corect și corectitudine, curaj, curajos, eroism, erou, devotament, devotat nu apar în text. Cuvântul muncă apare de 10 ori în textul Constituției. Cuvântul drept apare de 16 ori, dar niciodată în ideia de om drept, ci dreptul de vot sau alt drept al cetățenilor. Cuvântul dreptate apare o singură dată în art.1 (3) România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradiţiilor democratice ale poporului român şi idealurilor Revoluţiei din decembrie 1989, şi sunt garantate. Cuvântul calitate apare de 3 ori dar niciodată legat de calitatea muncii, calitatea vieții, calitatea umană sau calitatea producției. Cuvântl demn nu apare niciodată. 
Constituția este un text care definește anumite lucruri, dar în marea lui majoritate acest text nu prea vizează cele 20 de milioane de suflete, ci grupuri de persoane sau o singură persoană, toate alese bineînțeles, deși toți aleșii trăiesc din munca celorlalți care sunt plătitori de taxe și impozite.
Mai trebuie un referendum care să statueze că de fapt în 1989 nu a avut loc nicio revoluțe, după teoriile care se vehiculează de la un timp încoace.


(11 mai 2018)

No comments:

Post a Comment