Sunday, May 20, 2018

Până și muzeografii...


Ca toți cei care doresc măriri de salarii, muzeografii au așteptat momentul oportun. Acest moment oportun a și apărut. În noaptea muzeelor, ei au organizat proteste. Eu respect toate meseriile. De câte ori am intrat în muzee la noi am avut numai surprize dintre cele mai neplăcute, precum:
- lipsa unor materiale de prezentare,
- o răceală a atmosferei din săli,
- un personal care joacă rolul de paznic,
- neorganizarea de evenimente specifice,
- absența unei bune reclame,
- absența prezenței în mediul virtual.
Consider că muzeografii trebuie să se concentreze cu mult mai mult pe elementele de inovație, pentru a face din muzeu cu totul altceva decât sunt ele acum, adică niște depozite de vechituri. Ei trebuie să-i atragă pe elevi să vină pentru a le fi prezentate folosind obiecte autentice evenimente dintre cele mai diverse. Elevii trebuie să învețe istorie mergând la muzee sau la cetăți medievale sau pe locurile unde au avut loc mari bătălii. Lângă București este Călugăreniul. Nici nu știu dacă este vorba de acel Călugăreni unde s-a dus bătălia cu turcii de către Mihai viteazul. Este adevărat că muzeografii au muncă grea, dar munca lor trebuie să se și vadă. ea trebuie să iasă în afara pereților muzeelor. Pe mine m-a impresionat neplăcut acel protest din 20 mai 2018 cu ocazia nopții muzeelor. Ei ai vrut să arate că au salariile mici. Cred că ar fi reușit cu mult mai mult dacă la intrarea în respectivele muzee, acei muzeografi ar fi dovedit că meseria de muzeograf există, este importantă și își merită salarii mărite. Nu a fost să fie. După protest, muzeografii au intrat în același anonimat de dinainte. Ei trebuie să dea importanță meseriei lor și să facă ceea ce trebuie ca munca lor să fie recunoscută. Ei trebuie să creeze evenimente. Ei trebuie să facă publice obiectele care există în muzee și pe care lumea trebuie să le cunoască. Dacă se vor comporta ca victime, vor fi victime sigure. A fost cel mai prost moment ales, acest moment al protestului. Ei s-au comportat ca personalul josnic de la metrou sau de pe CFR care fac grevă răzbunându-se pe călători, crezând că astfel forțează mâna celor din management. Așa fac și cei din companiile aeriene. În mod normal, ar trebui ca mișcările de protest să nu afecteze în niciun fel pe cetățean, căci acesta nu are nicio vină că între salariați și management mocnește un conflict. În mod normal, ar trebui ca toate persoanele afectate să fie despăgubite. Și în cazul muzeografilor, dacă protestul lor nu a mâncat din tipul cetățenilor pentru intrarea liberă este OK. dacă însă a mâncat din acel timp, nu este în regulă și ei trebuie sancționați, căci vizitatorii nu aveau nicio vină în toată tărășenia.
Prin toate muzeele de la noi prin care am intrat am văzut numai paznici, oameni care supravegheau să nu le fur sau să le ating ceva. Nu era nimeni amabil care să dea vreo explicație. N-am văzut niciun specialist care la intrare să zică două vorbe. Adică să văd și eu că acolo este viață.
(21 mai 2018)

No comments:

Post a Comment