Monday, March 19, 2018

Un maestru al fotografiei

Am cunoscut foarte mulți fotografi la viața mea. De când cu fotografia digitală, mulți dintre noi ne-am luat inima în dinți și am trecut la realizarea de fotografii așa, din instinct. Pe facebook apar foarte multe fotografii, unele mai interesante, altele reușite, dar și multe de un amatorism revoltător. La fotografii mă interesează:
- lumina,
- încadrarea,
- subiectul,
- abordarea,
- sensibilitatea,
- asocierile,
- planurile,
- profunzimea,
- contrastele,
- intensitatea,
- concentrarea,
- sugestia.
De la un timp, am început să urmăresc fotografiile postate de un fost student de-am meu, fotografii
realizate în perigrinările lui prin America de Sud. Nu am stat de vorbă cu el să văd care este tehnica de care a dispus pentru a face acele poze, nu am stat de vorbă cu el să văd care sunt preocupările lui legate de fotografie, adică dacă el în calitatea de călător a făcut pozele pur și simplu sau dacă le-a executat cu ochii unui fotograf de profesie, care a urmărit un anumit obiectiv. În analiza mea pornesc de la ideia că pozele sunt făcute profesional, urmărind un anumit obiectiv, motivând această ipoteză pe faptul că încadrarea, lumina, abordarea și sensibilitatea celui ce le-a făcut depășesc cu mult nivelul unui amator gata să surprindă peisaje frumoase din locuri unice în felul lor. 
Acum mă voi referi la expresivitatea cerului în fotografiile făcute de fostul meu student. Există în toate fotografiile sale o lejeritatea foarte mare în a dispune elementele de luminozitate ale cerului astfel încât întreaga construcție să aibă un echilibru apropiat de perfecțiune. El are aplecare spre acel albastru foarte clar al cerului. Atunci când sunt nori, are grijă să facă o astfel de selecție încât dantelăria de nori să fie foarte bine conturată, fără a fi dominantă, ceea ce transmite de fapt starea de echilibru interior a celui ce a făcut fotografia, a artistului, ca să fiu mai exact. Instinctiv fotograful realizează dispunerea părții luminoase în partea de sus a cadrului, ceea ce schimbă fundamental profunzimea planurilor, în favoarea acelui echilibru general și necesar întregii construcții.
Am avut ocazia să văd foarte multe peisaje fătute în fotografii puse pe facebook. Fotografiile cu peisaje puse pe facebook de fostul meu student se deosebesc de cele ale multora dintre fotografii de facebook printr-o serie de caracteristici dintre care enumăr:
- capacitatea de a concentra acele elemente care definesc esențialul unui peisaj,
- plasarea în centrul fotografiei a elementelor definitorii din peisaj,
- crearea de contraste între componentele de bază ale fotografiei,
- respectarea unor proporții între ceea ce reprezintă poza și elementele de fundal,
- trasarea unui rol important în crearea de planuri și a elementelor de înălțime,
- realizarea unei armonii a culorilor provenite din relația cer-pământ.
Va trebui să zăbovesc mai mult pentru a analiza nivelul de compunere a cadrelor, astfel încât să
descifrez existența de reguli de asociere și de identificare a unghiurilor de surprindere a unei realități pe care fotograful știe s-o interpreteze. Am analizat multe dintre pozele făcute de fostul meu student în America de Sud și conchid că am în nfață o personalitate bine conturată, distinctă. La mulți dintre fotografii de pe facebook le-am analizat în pozele cum încadrează cerul. El are o serie de particularități și fără a greși, spun că dacă mi s-ar pune în față 10 poze făcute de diferiți fotografi, voi recunoaște fără a greși care sunt pozele făcute de fostul meu student. Cerul din pozele lui are o anumită căldură și inspiră un calm de un anumit fel, greu de găsit la mulți dintre fotografii de azi, aflați parcă într-un zbucium continuu. El este un programator de calculatoare excelent și eu l-am cunoscut ca fiind un om echilibrat, calm, realizator al unor construcții bine gândite, verificate, specialist care nu lasă la voia întâmplării nimic. Aceste calități le transmite natural și în fotografiile pe care le realizează, fiecare dintre ele fiind un lucru bine gândit și bine executat.
Nu am acceptul său de a folosi aici fotografii de pe contul său de facebook, dar sper să fiu crezut pe cuvânt atunci când voi avea permisiunea sa de a face acest lucru și de a-i da numele explicit.
(19 martie 2018)
În 21 martie 2018 am primit acceptul fotografului de a folosi din albumele sale de pe facebook unele poze, lucru pe care îl fac actualizând articolul.
Modificările vizează numai inserarea de fotografii.
(22 martie 2018)

No comments:

Post a Comment