Wednesday, February 14, 2018

Definirea profilului perfect

Pentru fiecare poziție dintr-o structură organizatorică trebuie stabilite caracteristicile esențiale care vor face diferența la ocuparea postului prin concurs. Acele criterii trebuie să fie cuantificabile riguros, fără a lăsa loc la interpretări și mai ales la contestații. Transparența este esențială. Fiecare poziție din organigramă are un obiectiv de îndeplinit, acesta în mod concret presupune derularea unei mulțimi de activități A1, A2, A3, ...., An. Per ansamblu, activitățile necesită o serie de calități pe care ocupantul postului trebuie să le aibă în mod obligatoriu, astfel încât să treacă rapid la executarea acelor activități.
Oamenii se feres să definească criterii cantitative riguroase, căci transparența ucide corupția, pilele, favoritismele, nepotismele și tot ceea ce alterează o competiție. Cândva era de angajat o dactilografă. Am primit nenumărate telefoane de la tot felul de pile și funcții. S-au prezentat vreo patru candidate. Criteriul a fost numărul de cuvinte corecte dactilografiate dintr-un text al unei pagini dintr-o carte deschisă la întâmplare. 
O candidată avea unghiile atât de mari că nu avea cum să apese tastele.
O candidată nu știa literele și cum să fixeze hârtia.
O candidată a bătut încet și cu nenumărate greșeli.
O candidată a bătut cu 10 degete și corect și cele mai mule cuvinte.
Toate candidatele s-au aflat în sală. Comisia a decis cine este câștigătoarea. S-a făcut proces verbal și tpată lumea a semnat. S-a respectat procedura pas cu pas și nu a existat nicio contestație și pilele și-au văzut de treaba lor, conchizând că eu sunt un rău, dur și neînțelegător. Ca pe Dâmbovița, nu?
Definirea profilului perfect e o terabă gra dar utilă și eficientă care ne scutește de bătăi de cap și mai ales ne ferește de accesul nonperformanței în organizație, lucru fatal, dacă se lucrează prin proiecte cu finanțare prin participarea la competiții.



(15 februarie 2018)

No comments:

Post a Comment