Sunday, August 27, 2017

Spraponderalii și sinonimele

DEXonline definește cuvântul sinonim prin: 
SINONÍM, -Ă, sinonimi, -e, adj., s. n. 1. Adj. (Despre cuvinte, expresii, afixe etc.) Care are (aproape) același înțeles cu alt cuvânt, cu altă expresie, cu alt afix etc. ♦ P. gener. Asemănător, identic, similar; corespunzător. 2. S. n. Cuvânt, expresie, afix etc. care are același (sau aproape același) înțeles cu alt cuvânt, cu altă expresie, cu alt afix etc. – Din fr. synonyme.
DEX online definește cuvântul supraponderal prin: 
SUPRAPONDERÁL, -Ă, supraponderali, -e, adj., s. m. și f. (Persoană) cu greutate peste media normală. – Supra1- + ponderal.
Sinononimele pentru supraponderal în accepțiune populară sunt:
- gras;
- dolofan; 
- durduliu;
- rotofei;
- obez.
În realitate există distincții foarte clare între acești termeni din punct de vedere medical, cîci gras înseamnă ceva, supraponderal înseamnă altceva, iar obez este definit conform DEXonline astfel: OBÉZ, -Ă, obezi, -e, adj. Care suferă de obezitate, peste măsură de gras. Pentru clarificare, obezitatea este definită tot în DEXonline prin: OBEZITÁTE s. f. Creștere exagerată a greutății corporale ca urmare a acumulării de grăsime în țesutul subcutanat și în jurul viscerelor. – Din fr. obésité.
Pornind de la aceste deginiții, este clar că în mintea fiecăruia există o imagine a omului cu greutate normală și tot ce depășește acel nivel ochiometric stabilit, intră în categoria grăsuț, dolofan, gras și foarte gras, adică obez. Oamenii au și răutățile lor, judecă instantaneu și dacă mai au și carențe educaționale vorbesc tare, fac glume proaste și-și dau coate ori de câte ori apreciază ei că o persoană se abate de la  modelul lor mental, abătându-se de la acel model mai mult decât trebuie. Eu consider că fiecare dintre noi are locul lui pe acest pământ, are menirea lui, iar judecățile celorlalți nu trebuie să ne influențeze în niciun fel căci noi înșine suntem stăpânii noștri. Tot ceea ce facem noi judecăm, iar ceilalți au posibilitatea doar să ne evalueze, să ne ierarhizeze, să acționeze, dar să o facă în liniște, obiectiv, în raport cu criterii obiective, morale, cu onestitate și cu consecvență. Fiecare se luptă cu el însuși în felul lui și tocmai această luptă trebuie apreciată de cei din jur și rezultatele ei folosite cât mai eficient, căci niciodată nu se știe de unde sarele iepurele și iese lozul cel mare.

(28 august 2017)



No comments:

Post a Comment