Thursday, August 31, 2017

Prietenul meu dr. Sandu BALOG

Pe Alexandru BALOG îl cunosc din 1976 de când ne-am întâlnit la sala de lectură a Bibiliotecii ICI - Institutul de Cercetări în Informatică din fostul Bd. MICIURIN, acum Mareșal AVERESCU, nr. 8-10, sector 1. Eram amândoi foarte tineri și aveam în comun că terminaserăm Facultatea de Calcul Economic și Cibernetică Economică la aceeași secție de Mecanizare și automatizare a calculului Economic, eu în promoția 1970, iar el în promoția 1976, pe când studenția dura 5 ani, și în fiecare săptămână se făceau 6 zile de școală, cu cel puțin 6 ore de curs și seminarii pe zi, în plus frecvența fiind obligatorie, iar la cursuri nu intrau decât full-professors și la seminariiprofesorii nici nu spuneau bancuri, nici nu se văitau, nici nu se lăudau, ci se făcea carte adevărată.
Sandu BALOG este născut în zodia gemenilor. Gemenii sunt persoane care  îndeplesc toate cerințele de a face lucruri solide, care preupun o abordare pe termen lung și multă pasiune. Ei sunt predispuși spre meditație, spre abordări de detaliu și spre lucruri care necesită migală. Cei născuți în gemeni au un mod al lor de a-și organiza munca și tot timpul sunt ocupați să urmeze pas cu pas planurile pe care și le-au definit acțiune de acțiune atât lor, cât și celor pe care îi au în subordine. Realitatea este că nu le scapă nimic și au argumente pentru toate deciziile pe care și le asumă. Tot ceea ce întreprind persoanele din acestă zodie nu este în vitrină. Ei lucrează foarte retrași și tăcuți, fără a fi zgomotoși sau ostentativi. Numai dacă sunt provocați, ei răspund cu fapte demonstrând că lucrurile stau cu totul și cu totul altfel, iar cei din jur le dau întotdeauna dreptate. Diferențele pe care ei le generează sunt uriașe, pentru că acumulările calitattive obținute în timp prin studiu sistematic le permite să vină cu soluții pentru care găsesc tot timpul modalități riguroase de a le prezenta și de a fi convingători.
Am văzut astfel de nativi în gemeni care a fost provocați  să facă niște secvențe de program pentru a rezolva o problemă ceva mai puțin cunoscută. Cel care a fost inițiatorul a scris cam 30% din ceea ce trebuia scris, în timp ce nativul în gemeni a scris lejer programul direct perforându-l pe cartele, iar din două rulări avea soluția corectă și finalul său a fost apoteotic, flutura o imprimantă victorios. Și la Sandu BALOG am remarcat puterea de muncă deosebită, aplecarea pentru studiu și mai ales tenacitatea înțelegerii lucrurilor sub toate aspectele, fără a neglija nicio sursă bibliografică.
Ori de câte ori ne întâlneam, fie la bibliotecă, fie la Sandu BALOG în laborator și uneori, dar mai rar în ASE la noi la Catedra de Cibernetică Economică la sala 2604 unde colectivul de Informatică Economică avea sediul, discutam despre preocupările noastre, despre materialele citite și Sandu îmi mai oferea cu împrumut cărți și reviste de calitate software, căci el avea la ICI mai mult acces la literatura de specialitate față de mine, unde doamna Bella MIHNEA bibliotecara Centrului de Calcul al ASE primea cărți, reviste și studii ceva mai puține pe temele care mă interesau pe mine. De la Sandu BALOG am avut ocazia să citesc cărți unicat de calitate software pe care le-aș fi citit numai la sala de lectură, copii ale unor articole clasice tot pe acel subiect, mai ales în zona metricilor din IEEE Transaction on Software Engineering sau colecția de algoritmi de la ACM în două volume din care m-am inspirat copios, căci acolo erau nu numai algoritmi, dar și programe ALGOL și FORTRAN scrise de niște maeștrii adevărați ai tehnicilor de programare.
Cu timpul, am avut posibilitatea să colaborăm fie la scrierea de articole, fie la activități de cercetare științifică pe bază de contracte, fie prin participări cu materiale comune la conferințe de informatică. M-am simțit foarte flatat când am văzut în lista extrem de selectivă a lui Sandu BALOG din CV-ul lui, la capitolul de lucrări publicate și materiale în care eu apar coautor împreună cu el și cu alți prieteni de-ai noștri. Spre exemplificare dau articolele:
Balog, A., Pribeanu, C., Ivan, I. (2015). Motives and Characteristics of Facebook Use by Students from a Romanian University. Proceedings Romanian Conference on HCI (RoCHI), pp. 137-140.
Balog, A., Ivan, I. (2006). Cercetari privind evaluarea calitatii serviciilor publice on-line. Revista Româna de Informatica si Automatica, vol. 16, nr. 4, pag. 39-48.
Am publicat și înainte de Revoluția din 1989 articole precum:
Ion IVAN , Alexandru BALOG, Tudor BARON, Analiza comparata a modelelor de fiabilitate software, Lucrarile Simpozionului International de Informatica Economica, Bucuresti, mai 1993, Editura Centrul Editorial Tipografic ASE, pg. 131 - 134
Ion IVAN , Alexandru BALOG, Tudor BARON, ISO 9000 and Capability maturity model for software: approaches to quality management and process improvement, The Proceedings of the 2th International Symposium of Economic Informatics „Software Engineering and Applications”, Bucharest.
Îmi aduc aminte cu mare plăcere de participările la Conferințele Naționale de Informatică organizate de ICI și Centrul de calcul Teritorial din Cluj, de ICI, de Academia de Studii Economice sau de Întreprinderea de Motoare Electrice de la Curtea de Argeș, unde lucrările noastre despre problemele legate de calitatea software formau pata de culoare pentru că toată lumea dezvolta software pentru conducerea producției, aplicații cu baze de date și sisteme informatice pentru marile platforme industriale.
În cei peste 41 de ani de când a terminat facultatea, doctorul Sandyu BALOG a avut un parcurs profesional ascendent, caracterizat prin:
- traversarea  treptelor în meserie, de la cercetător științific, până la cercetător științific gradul I în anul 2000;
- obținerea titlului de doctor în economie în martie 1995 cu teza intitulată Calitatea produselor software, Metode Statistice, într-un stagiu doctoral de patru ani, sub coordonarea marelui prof.univ.dr. Geo VASILESCU, cel căruia facultatea de Cibernetică îi datorează foarte mult din ceea ce este azi;
- aprofundarea domeniului calității în informatică, fie că este vorba despre caracteristici de calitate software, fie că este vorba de metrici, fie că este vorba de audit informatic sau de standardele de calitate pentru multe dintre clasele de aplicații informatice de mare complexitate; un aspect trebuie să-l remarc aici, faptul că doctorul Sandu BALOG și-a concentrat activitatea sa în totalitate domeniului calității citind cărți, articole și desfășurând o asiduă activitate de cercetare la proiectele și contractele la care a lucrat ca executant mai întâi, ca responsabil de echipă, ajungând să coordoneze proiecte complexe, unde a obținut rezultate deosebit de valoroase. Am avut fericitul prilej să colaborez cu el la câteva dintre contracte și am apreciat calitățile sale de cercetător dar și de manager de proiect și concluzionez că a fost o mare plăcere să lucrez la acele proiecte și ori de câte ori am fost solicitat am răspuns prezent. Abordarea a fost, de asemnea, reciprocă și colegii mei de catedră care au făcut parte din echipa de cercetare cu care am venit eu și-au manifestat încântarea de stilul de lucru al doctorului Sandu BALOG și de competența sa profesională remarcabilă. Tot timpul m-am întrebat cum este cu putință ca un tânăr de sub 40 de ani, în ziua de azi să abordeze peste 30 de domenii de interes, când noi cei de modă vechi nu ne-am desprins de cel mult trei zone foarte înrudite ale unui domeniu de interes în 40 de ani de muncă de cercetare. Acum vreo 4 ani am întâlnit la un concurs pentru ocuparea unui post de conferențiar la o universitate prestigioasă din țară, un astfel de tânăr și când am intrat în detalii am văzut că pentru un tânăr a vorbi de un domeniu de interes însemna a vedea niște coperți de cărți și a răsfoi niște ziare în stația de troleibuz. Pentru doctorul Sandu BALOG activitatea de cercetare a însemnat exact ceea ce înseamnă la marile laboratoare ale universităților de prestigiu din America, adică, documentare pentru o problemă, stabilire obiective, muncă multă în vederea găsirii de soluții originale pentru a soluționa problema, compararea soluției cu alte soluții identificate în literatura de specialitate, crearea unui prototip pentru a verifica soluția, realizarea de nenumărate experimente, îmbunătățirea soluției găsite, orientarea spre implementare către producție după ce există convingerea că soluția este bună. Numai după aceea se merge pe la conferințe și se publică articole. Toată munca de cercetare așa cum o dezvoltă doctorul Sandu BALOG este muncă de echipă, cu dezbateri, cu comparări ale opiniilor și cu alegerea celor mai bune idei, cu argumente clare, susținute cu calcule și cu elemente practice concrete.
Numai așa se explică temeinicia și soliditatea abordărilor sale, căci la noi cine vorbește de managementul calității software, obligatoriu trebuie să vorgească despre doctorul Sandu BALOG pentru că el este un nume, un reper fundamental în acest domeniu, poziție creată cu multă sudoare, prin perseverență și cu o consecvență absolut remarcabilă.
Doctorul Sandu BALOG este autorul dar și coautorul unor cărți de referință pentru domeniul său de interes, dintre care prezint aici:
Doina BANCIU, Alexandru BALOG - Calitatea sistemelor si serviciilor de e-learning, Editura AGIR, Buc. 2013, ISBN 978-973-720-494-3, 184 pag.
Alexandru BALOG - Calitatea sistemelor interactive: studii si experimente, Editura MatrixRom, Buc. 2004, ISBN 973-685-826-X, 210 pag.
Alexandru BALOG - Calitatea produselor software - masurare, analiza si evaluare, Editura INFOREC, Buc., 2000, ISBN 973-99450-1-5, 134 pag.
Alexandru BALOG - Analiza statistica si evaluarea calitatii software-ului, Editura Calipso 2000, Bucuresti, 1997, ISBN 973-97077-2-6, 180 pag.
Alexandru BALOG - Evaluarea proceselor software, Editura ICI, Bucuresti, 1999, ISBN 973-98406-4-7,148 pag.
Unele dintre aceste cărți autorii mi le-au oferit cu autograf, lucru de care sunt foarte mândru, știindu-le valoarea și faptul că acest domeniu a reprezentat și pentru mine un lucru deosebit de important căci dacă nu e calitate, nimic nu este, modificarea sintagmei am făcut-o să evit cacofonia.
Trebuie să spun aici că Alexandru BALOG este o personalitate bine definită în peisajul cercetării științifice românești din domeniul informaticii și tot ceea ce a făcut el a slujit informatica având o pasiune rar întâlnită, căci a ănceput cu informatica în studenție, a făcut programare, a făcut cercetare în informatică la nivel de vârf în ICI, iar doctoratul și toate proyectele sale tot în informatică sunt și nu într-o informatică abstractă, ci în zona de maxim interes pentru evoluția domeniului și anume calitatea produselor, tehnicilor, tehnologiilor și proceselor ce sunt specifice informaticii.
Sunt multe de spus despre doctorul Sandu BALOG și ori de câte ori am prilejul să merg la ICI sau să vină el în ASE, discuțiile noastre pe probleme precise de calitate aplicații informatice, pe metrici totdeauna sunt bine venite și reconfortante. Acum lucrurile s-au schimbat mult, abordările sunt altele, dar pentru cine este obișnuit cu documentarea continuă, salturile sunt aproape insesizabile și efortulrile de a trece la o nouă generație de limbaje de programare sau la noi tehnologii sunt aproape insesizabile. Numai așa se explică ancorarea sa în realitățile de un dinamism debordant ale domeniului în care muncește de peste patru decenii.
Sunt mândru de prietenia lui Sandu BALOG și sper că și eu m-am ridicat la înălține fașă de el.





(30 august 2017)

No comments:

Post a Comment