Friday, August 25, 2017

Cultura Internetului

De când a apărut Internetul s-a schimbat înfățișarea omenirii. Informația a căpătat alte valențe și filosofia de viață a oamenilor este alta. Telelucrul, comerțul electronic, poșta electrobică, ziarele virtuale, blogurile, vlogurile și postările pe you tube sunt deja lucruri intrate în cotidian.
Acum se vorbește de cultura Internetului, cu patru componente:
- cultura consumatorului de Internet;
- cultura producătorului de aplicații pentru Internet;
- cultura celor care apără Internetul;
- cultura dezvoltatorilor de instrumente ale Internetului.
Fiecare dintre cele trei componente are specificul ei, dar ele coexistă și sunt interdependente, fiecare contribuind la dezvoltarea celeilalte.
Cei care folosesc Internetul trebuie să știe ce oferă acesta, cum se accesează resursele sale și mai ales, cum să folosească ceea ce Internetul le oferă.
Cei ce crează componente pentru Internet, trebuie tot timpul să aibă în atenție care este grupul țintă căruia se adresează și să ofere acestuia exact ceea ce se așteaptă să primească. orice chestie care îl enervează pe consumatorul de Internet îl determină pe acesta să se îndepărteze de anumite tipologii de aplicații, ceea ce este rău și pentru el, dar mai ales pentru cel ce și-a propus ca dezvoltând aplicația respectivă să-și atingă un obiectiv, tocmai printr-un număr mare de consumatori de Internet care i-o accesează și este satisfăcut.
Despre cei ce dezvoltă instrumente se spun foarte multe, dar ideia de bază este că ei sunt cei care fac aplicațiile de pe Internet mai prietenoase și oferă o și mai mare diversitate de resurse sau permit creșterea calității resurselor existente, ceea ce se vede prin scăderea duratelor de accesare la ele.
Cei ce apără internetul lucrează în liniște și munca lor se vede numai și numai atunci când apar unele incidente cărora nu li se face față, iar pierderile de informații se simt direct de către cei ce accesează Internetul, dar și de cei care dezvoltă aplicații pentru a fi accesate pe Internet.
În momentul de față se vorbește despre:
- o terminologie specifică Internetului;
- standarde de dezvoltare și de accesare;
- metrici ale internetului;
- clasificări ale aplicațiilor de pe Internet;
- motoare de căutare a informației;
- costuri ale dezvoltării și uitlizării Internetului.
Deja există cărți dedicate Internetului, enciclopedii chiar și se concluzionează că acum în anul de grație 2017 dacă Internetul n-ar funcționa o oră pe tot globul consecințele ar fi cu mult mai mari decât o conflagrație termonucleară, omenirea nefiind pregătită să facă față haosului informatic generalizat. Cultura Internetului este o nouă formă de manifestare a creativității omului modern. Dacă Internet nu e, nimic nu e.


(25 august 2017)

No comments:

Post a Comment