Wednesday, June 7, 2017

Facem nuntă - top

Nunta de top nu este cea mai scumpă ca bani, dar ieftină nu este. Ceea ce nu avem noi românii se cheamă management. Nunta de top se deosebește de toate celelalte nunți pentru că are management. managementul este acela care dă nunții:
- coerență;
- cursivitate;
- conținut;
- ambient;
- naturalețe;
- confort;
- satisfacție;
- distincție;
- calitate.
Să o luăm sistematic. 
Invitațiile trebuie să fie cu un text civilizat, fără a cere confirmări, căci nu se adresează decât unor persoane respectabile. Plicurile se înmânează de miri direct sau se trimit prin poștă, iar mirii telefonează să afle dacă plicurile au venit. Nu se vor cere confirmări, care arată o atitudine specifică tîrguielilor când cumperi porci în târgul de la Călugăreni.
Primirea se face decătre miri cu un ceremonial standard, și aceștia ajutați de niște perechi de domnifoare de onoare și cavaleri de onoare ghidează pe invitați către mese, fără a avea ostentativ liste cu corespondențe nume familie-poziții mese. Tot la intrare va fi un bar cu de toate, așa fel încât invitații să-și aleagă o băutură de start cu care să se întrețină câteca minute, așezați la masă.
Dispunerea la mese se realizează după o serie de criterii, excluzându-se adversități, rivalități, dușmănii și tot ce ar duce la tensionarea momentelor petrecute în acea incintă.
Mesele trebuie să fie lejere, cu cel puțin 90cm între două persoane. Vasul cu flori va fi prezent. Farfuriile curate, șervetul, paharele strălucitoare și tacâmurile sclipitoare și complete vor atrage atenția prin formă, dispunere și mai ales prin designul special. Meniuul va fi și el pentru fiecare persoană în parte. Nu trebuie uitat să se spună că pentru fiecare masă există un picolo care va satisface orice cerință a invitaților și care nu va aștepta să fie solicitat, fie că el vorbește la telefon sau nu este atent la ce se întâmplă la masa ce i-a fost repartizată. Punerea pe masă a produselor, dar și curățirea meselor se va face profesional, nu cu neghiobie sau cu brutalitate.
Muzica în niciun caz nu trebuie să fie asurzitoare așa cum se întâmplă la 99,99% dintre nunți că atunci când pleacă omul îi țiuie urechile și nici că mai are voce să scoată două vorbe, de cât de tare a vorbit pentru a se auzi cu muierea sa sau cu vecinul din dreapta. Va fi muzică de toate tipurile.  Nu vor fi dedicații și nici chestii cu plimbatul lăutarilor printre mese. Vor lipsi momentele acelea penibile cu dansatori sau scamatori neinvitați care vin să ciugulească și ei un bănuț, ca pomanagii. Pauzele nu vor fi nici dese și nici lungi. Pe durata pauzelor va fi un fundal muzical asigurat de un DJ.
Pauzele dintre felurile de mâncare nu trebuie să fie lungi, pentru că sunt enervante. Am văzut nunți care pe un meniu decent au durat 10 ore pentru că între felurile de mâncare erau intervale și de 2 ore. Defecțiunile tehnice ale restaurantelor generate de capacitatea de preparare determină pauze prea lungi sau chiar sincope la servirea platorurilor. Dacă nu se impun restricții legate de servirea unei cafele, ceea ce este un lucru normal la o nuntă de top, se ameliorează disconfortul creat de o pauză ceva mai lungă de la un fel la altul. 
Servirea trebuie să evite scenele comune cantinelor cu utilizarea de cărucioare sau de tăți. Ospătarii trebuie să vină cu un anumit ceremonial așa fel încât să fie asigurată cursivitatea servirii. Un mod disciplinat în șir indian a ospătarilor cu farfuriile, un mod dinamic și mai ales atenția cu totul deosebită pentru a evita incidente sau încălcări ale regulilor de servire, vor da o notă specială servirii. Numai o dispunere inadecvată a meselor, în ideia că sunt înghesuite va genera incidente de pătare a hainelor invitaților sau de transformarea invitaților în chelnări care dau farfurii din mână în mână sau tot așa ceva. 
Cafeaua trebuie servită respectând reguli precise. Ceașca, farfurioară, caserolă cu lapte, zahăr alb și zahăr brun, dar și un pliculeț de îndulcitor. Lingurița va fi specială, nu cea de la desert. Invitaților li se va crea posibilitatea de a alege ce fel de cafea doresc să servească și nu vor fi puse restricții la numărul de solicitări.
Băuturile vor fi diverse, cât mai diverse la capitolul tării și vor fi servite. Se abandonează ideia de autoservire, inclusiv la vin, deși buteliile sunt în frapieră. Știindu-se că printre invitați sunt și driveri, asigurarea unei game largi de băuturi fără alcool este necesară și se va căuta să se elimine din vocabularul celor care servesc, sintagma: nu avem. Se mizează pe faptul că finanțatorii care sunt și investitori în același timp știu pe cine invită și nu vor fi excese de niciun fel. Dacă un picolo observă ceva suspect, va fi obligat să anunțe pe cineva din familia finanțatorilor, pentru ca orice situație să fie gestionată corect și să nu apară situații care să scape de sub control, cu bețibi, alcoolici sau persoane neinvitate care au menirea de a strica derularea evenimentului.
Mâncarea aleasă de cei care finanțează și sunt actorii principali ai evenimentului trebuie să aibă o astfel de structură încât toți invitații să aprecieze felurile de mâncare atât din punct de vedere cantitativ, cât și din punct de vedere calitativ. Rabatul de la calitate are efecte dintre cele mai nasoale asupra întregului mers al evenimentului. Cantitatea insuficientă va genera discuții și va avea efecte nedorite la nivelul modului concret în care invitații își exprimă satisfacția față de cum au petrecu, adică mai direct spus, asupra conținutului plicului lăsat ca dar mirilor. Diversitatea este cea care satisface exigențele tuturor mesenilor. Printr-un mod elegant va exista și posibilitatea de a diferenția meniuul în cazul unor persoane cu particularițăți gastronomice.
Dansul se asigură mai întâi ca spațiu de desfășurare, căci înghesuiala este lucrul care dezavantajează foarte mult tot parcursul evenimentului. Dacă se fac hore sau dacă perechile dansează, este de dorit ca spațiul să fie suficient de mare încât să nu se frece dansatorii de cei aflați la mese sau să danseze prea lipiți unii de alții într-o hărmălaie stupidă.
Parcarea pentru mașini trebuie să fie asigurată fără prea mari dificultăți. Se evită blocările reciproce ale mașinilor din lipsa locurilor de parcare.
Locația va fi spațioasă, special amenajată, decorurile marcând caracterul special al spațiului. Mesele vor fi ornate, vor exista fețe de masă și îmbrăcăminte pentru scaune care se încadrează unei tematici, dacă finanțatorii sau mirii doresc acest lucru.
Tortul trebuie să fie de supercalitate, adică să aibă o cremă fină, un blat decent și să fie îndestulător, căci o bucată pusă în farfurie pentru care este necesar microscopul pentru a fi nimerită, este un mare dezavantaj pentru întreaga nuntă, felia de tort fiind elementul apoteotic.
Mai sunt și alte aspecte care trebuie luate în considerare, dar un manager foarte bun, cu experiență va ști să le gestioneze, astfel încât totul să meargă ca un ceas elvețian.

(07 iunie 2017)

No comments:

Post a Comment