Sunday, May 14, 2017

CSIE'50 - profesorii

Acum că se împlinesc 50 de ani de existență ai Facultății de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică este important ca despre acest trecut să se cunoască mai multe lucruri, pentru că numai cunoscând bine trecutul, prezentul va fi apreciat, iar proiecțiile spre viitor vor fi corecte. Printre acestea se numără cunoașterea profesorilor care au slujit interesele superioare ale facultății. Este important să se construiască o bază de date a profesorilor care au predat cursuri sau care au condus seminarii sau lucrări de laborator pentru studenții  Facultății de Cibernetică, în care să se afle date legate de:
- numele profesorilor;
- catedra de proveniență;
- disciplinele la care au lucrat;
- secția unde a predat sau seminarizat;
- anii în care au lucrat în acestă facultate;
- materiale didactice tipărite;
- coordonări lucrări licență;
- cercuri științifice coordonate;
- forma de învățământ.
În opinia mea, pentru început nu trebuie să existe ambiții fantasmagorice legate de structura articolelor bazei de date, pentru că complexitatea prea mare va face ca proiectul să devină neoperațional și să moară înainte de a porni la reabă, căci informațiile sunt foarte disparate și greu de accesat.  Chiar de includerea în definirea articolelor a informațiilor legate de fotografii, articole publicate, premii obținute par la prima vedere simple, faptul că acum nu există CV-uri complete la toate cadrele didactice, spune foarte mult.  Ar fi oportun dacă ar fi incluse și elemente legate de invitații de a preda la alte universități, solicitări de a fi coordonator de volume la conferințe dar și alte aspecte interesante pentru a defini personalitatea unui profesor.
Dacă ambițiile celor care proiectează baza de date sunt nemăsurate, evident proiectul se va naște neoperațional și tot timpul se vor găsi motive din care să rezulte că mai este de lucru foarte mult, neexistând posibilitatea de a popula baza de date cu resursele limitate existente și într-un timp cât mai scurt. Dacă baza de date este creată, ar avea can 5.000 de înregistrări, ceea ce s-ar popula fără mari dificultăți în 10 - 12 luni. Aplicația n-ar trebui să fie extrem de sofisticată, permițând regăsirea profesorilor după nume, după disciplină, după secție unde a predat, catedra de proveniență sau criterii combinate de selecție, lucruri de anul al III-lea pentru un student informatician care a făcut cursul de baze de date și l-a trecut cu o notă de peste 8. Output-urile vor li liste de profesori cu lungimi diferite, funcție de criteriul ales. În timp, prin reorganizare și adăugare de criterii este posibil să se adauge fotografii, adrese de e-mail, locuri de muncă și abilități. Consider că un efort ar fi benefic darcă s-ar pune și fotografii tip Carte de Identitate cel puțin pentru profesorii care sunt activi.
(14 mai 2017)

No comments:

Post a Comment