Sunday, March 26, 2017

Zonalele de culturism

În 4 martie 2017 și în 11 martie 2017 s-au desfășurat zonalele de culturism, așa cum ele au fost anunțate de Federația Română de Culturism, pentru două zone.
Culturiștii din  Argeș, Botoșani, Bacău, Buzău, Brăila, București, Călărași, Constanta, Dolj, Dâmbovița, , Galați, Gorj, Ilfov, Iași, Ialomița, Mehedinți, Neamț, Olt, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui, Valcea și  Vrancea au fost grupați să participe la Ploiești unde s-a desfășurat competiția pentru zona a I-a în ziua de 11 martie 2017. Orașul Ploiești este unul dintre polii culturismului românesc, cu tradiții în organizarea de competiții de anvergură.
Județele Alba, Arad,  Bihor, Bistrita Nasaud, Brasov, Caras-Severin, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara,   Maramures, Mures, Satu Mare, Salaj, Sibiu, Suceava, Timis au fost regrupate în zona a II-a și zonalele s-au desfășurat în data de 4 martie 2017 în orașul Mediaș, cunoscut prin ceea ce se întreprinde acolo pentru dezvoltarea și consolidarea culturismului.
Rezultatele importante care au fost obținute de culturiștii participanți au marcat stadiul avansat al pregătirilor pentru marile competiții care se vor desfășura pe tot parcursul anului 2017, după calendarul deja anunțat al FRCF, dar și de către organizatorii unor competiții tradiționale și de mare răsunet.
Se observă preocuparea celor care bat la porțile afirmării pentru a participa la zonale. Marii competitori preferă să vină direct în competițiile de anvergură, ceea ce arată o anumită abordare, în ideia care se practică și la alte sporturi de a nu exista obligativitatea de a participa la toate etapele de selecție. La Olimpiade lucrurile stau altfel, căci indiferent cât de titrat este un sportiv, numai participări și poziționări adecvate de un anumit nivel dau posibilitatea îmscrierii acolo și participările la toate etapele din Olimpiadă fiind obligatorii.
Consider că în comparație cu anii precedenți aceste zonale se prezintă la un nivel calitativ mai bun, ceea ce conduce la ideia că și în viitor trebuie lărgită participarea de ordin calitativ, pentru a se obține un nivel de concurență adecvat, adică de peste 25 de competitori la orice categorie, din care peste 15 să fie pretendenți la medalii. Atractivitatea zonalelor trebuie să crească în primul rând prin stimulentele acordate și prin importanța pe care acestea să genereze în ceea ce privește cursurile de antrenori, clasificările în ierarhiile locale de la săli și în multe, multe alte direcții, inclusiv prin ierarhizarea instructorilor și antrenorilor ca factor de apreciere și de plată.
Este necesar să se analizeze cauzele din care participanți la zonale nu se mai regăsesc în competițiile naționale.
Voi urmări fenomenul mai îndeaproape, întrucât de aici se trag și niște concluzii legate de aspecte ce merită luate în considerare în viitor.
Mi-aș fi dorit ca anunțul FRCF de la calendar să conțină și alte aspecte precum organizarea unor seminarii și mai ales ceva demostrații ale unor mari culturiști. Trebuie să fie bugetate aceste acțiuni, dar cîștigur ar fi imens în masa tinerilor care bat la porțile culturismului de clasă.






(14 martie 2017)








































No comments:

Post a Comment