Friday, March 31, 2017

List to do

Toată lumea pare șocată atunci când cineva primește o listă cu ce are de făcut. Ceea ce este regulă în managemetul de proiecte eficient, adică lista de activități extrasă din graful GANTT, pe Dâmbovița este ceva neobișnuit.
Faptul că la noi face oricine cam ce-l taie capul, nu este ceea ce trebuie făcut acolo unde lucrurile sunt bine puse la punct. 
La un service auto, maistrul dă de lucru muncitorilor tot list to do, unde el înșiră ce mașini trebuie reparate, căci a estimat cam cât e de lucru și vrea ca muncitorii lui să fie cât mai uniform încărcați.
O gospodină, în fiecare dimineață, în mintea ei își construiește un list to do cu tot ce trebuie să facă în ziua cu pricina pentru a nu se găsi în situația de a o prinde noaptea fără a fi realizat lucrurile esențiale.
Un șef de stat are un list to do, făcut din timp pentru fiecare zi, pentru a nu se găsi în situația de a încurca lucrurile, de a-i face pe unii să aștepte fără rost. De aceea se spune clar ora de început și durata unei întrevederi cu un șef de stat, căci sunt și alții ce trebuie primiți. rareori se laudă cineva că a fost programat să fie primit pentru 20 de minute și a zăbăvit acolo 40 de minute.
Când am avut poziții de management, dacă era ceva de făcut, solicitam executanților să-mi spună când sunt îndeplinite sarcinile și când vor să ne întâlnim să verific. De cele mai multe ori, respectivii își puneau termene foarte largi și atunci știam că nu vor face nimic din ceea ce li se solicita. La scadență, chiar așa era. Respectivii ridicau din umeri.
Acum, când se merge colo și colo, unii oficiali primesc un list to do care șochează în lumea presei. Scriitorii, actorii, regizorii nu prea au cum să-și facă un list to do pentru că ei nu au cum să-și planifice talentul, inspirația și nici alte activități creative cu caracter de unicat. De aceea, ei nu prea înțeleg cum se face că unii când se întorc de la Brussels au în buzunar un list to do. Nu trebuie văzut ca o jignire sau ca un semn de dispreț sau de subapreciere. Interlocutorii spun că cel căruia i se înmânează un list tot do are drept să facă fix orice, numai că el este interesat de 3 sau 5 sau 11 chestii pe care le consideră esențiale și cam atât.
În opinia mea, a da cuiva un list to do este:
- un semn de apreciere că respectivul contează;
- este o garanție că sarcinile sunt realizabile;
- arată încredere că toate celelalte neconținute se vor executa;
- forma concretă pe care o iau discuțiile;
- un mod de a specifica o prioritizare curentă.
Nimeni nu trebuie să stea cu coada pe sus și mai ales să se considere de către alții că are o poziție inferioară dacă i se spune ce are de făcut. În loc să irite, un list tot do, primit trebuie să fie urmat de un sărut mânușița adresat celui care-l oferă.
Am zis un list to do pentru că sunt obișnuit cu cuvântul listing din vremea când rulam programe pe IBM 360 sau FELIX C-256 și ziceam am primit un listing și nu o list.



(31 martie 2017)

No comments:

Post a Comment