Monday, March 13, 2017

CSIE'50 - primul doctor în specializarea informatică economică

În anul 2006, pe când eram director în MEC, am găsit înțelegere la secretarul de stat de la învățământul superior, delatfel profesor tot în ASE ca și mine, încât argumentele prezentate l-au convins să înscrie în lista specializărilor de la doctorat, specializarea de informaticî economică. Tot timpul am avut în minte o zicere a lui László Tőkés despre asuprire, pe care am translatat-o spre mine în chestia cu doctoratul în cibernetică și statistică economică, în condițiile în care catedra din care făceam parte chiar avea o școală veritabilă de informatică economică. La tipărirea Ordinul nr. 4843/2006 privind domeniile pentru studii universitare de doctorat, sistemul de criterii și metodologia de evaluare a instituțiilor de învățământ superior pentru aprobarea organizării studiilor universitare de doctorat, am văzut că la poziția pentru studii de licență 28, apărea specializarea Cibernetică, Statistică și Informatică economică și pe a doua coloană apărea domeniul distinct de  Informatică Economică în care se oprganizează doctorat. Am considerat la acel moment victoria binelui împotriva răului născut și rămas așa dintr-o nedreptate a istoriei. Mi-am repetat exact ceea ce a zis Mihail KOGĂLNICEANU în 1877, cu text un pic moditicat: suntem un domeniu de doctorat de sine-stătător.
Deși am anunțat în ASE și în CSIE de pe poziția pe care o aveam că s-a produs isprava, am avut surpriza să văd că admiterea la doctorat se susținea tot după vechile reguli, ceea ce arăta că răul voluntar nu dispăruse. Am trimis pe fax la rectoratul ASE textul ordinului 4843.2006 și m-am liniștit când mi s-a confirmat că deja s-au înscris tineri să participe la colocviul de admitere la specializarea nou înființată de Informatică Economică la studii doctorale. Printre acești tineri s-a aflat Daniel MILODIN și aici voi scrie numai despre el, în viitor, rezervându-mi dreptul să scriu detaliat și despre ceilalți. Așa cum eu am fost în 1978 primul care a obținut titlul de doctor dintre absolvenții Secției de Informatică Economică, tot așa și Daniel MILODIN este primul doctorand care a susținut teza și a obținut titlul științific de doctor în specializarea Informatică Economică.
Daniel MILODIN s-a înscris la doctorat în anul 2006 și a susținut teza de doctorat în 27 noiembrie 2009, după ce a desfășurat o intensă activitate de cercetare științifică și după ce și-a validat cu succes soluțiile în activități derulate în mediu real. 
Eu am colaborat cu Daniel MILODIN încă de pe vremea studenției, asemeni celor peste 95% dintre doctoranzii cu care am lucrat în stagii doctorale de-a lungul anilor. A realizat sub îndrumarea mea lucrarea de licență Aplicatie informatica orientata spre comertul de cunostinte, susținută în anul 2005. După ce a terminat cursul de master în specializarea informatică economică, a susținut lucrarea de disertație Ortogonalitatea proiectelor, conditie de intrare in procesul de evaluare, pe care tot eu am coordonat-o. Deci, Daniel MILODIN era obișnuit cu modul meu de a colabora, unde rigoarea și originalitatea și temeinicia, sunt esențiale. Pe durata stagiului doctoral Daniel MILODIN a realizat în condiții foarte bune cerințele care decurgeau din planul individual de pregătire și nu s-a întâmplat niciodată să existe ezitări, amânări și mai ales reveniri aupra subiectelor abordate.
Daniel MILODIN a publicat intens, ritmit și numai și numai pe problematica tezei, pe care noi am intutulat-o: Ortogonalitatea entitatilor structurate.  Ceea ce se discută acum despre condițiile ce trebuie să fie îndeplinite de lucrările originale, el a abordat cu multe detalii în stagiul doctoral. A publicat singur sau în colaborare lucrări precum:
  • Ortogonalitatea cifrelor arabe si a alfabetului latin folosind diferentele nete, Revista Română de Informatică şi Automatică, vol. 16, nr. 2, 2006, pg. 69 – 80
  • Data Orthogonality Metrics, Workshop Information Systems and Operations Management - Romanian American University, pag. 326-341, Bucureşti, 2006
  • Ortogonalitatea alfabetelor, Revista Română de Informatică şi Automatică, vol. 15, nr. 3, 2005, pg. 41 – 56
  • Entitati Bazate, Economia, seria Management, Anul VIII, Nr.1, pag. 84 - 97, Bucuresti, 2005
  • Aplicatie informatica orientata spre comertul de cunostinte, Lucrare de licenţă, Bucuresti, 2005
  • Sisteme informatice AMIS, Suplimentul „Economie teoretic si aplicata", nr. 430,  a Cotidianului „Economistul”, nr. 1798 (2824), pg.  I, III, 2004
  • The impact of the monetary policy shocks on the economic aggregates, Economic computation and economic cybernetics studies and research, Editura ASE, vol. 38, nr. 1-4, pg. 241-246, Bucureşti, 2004
  • Software pentru ordonarea multirang a componentelor unei colectiviăţi, Revista Economia, Nr. 2, Bucureşti, 2003, pg. 78 - 82
În timpul stagiului doctoral, Daniel MILODIN a elaborat o aplicație informatică dedicată analizei proiectelor elaborate de studenții din anul al III-lea de la secția de Informatică Economică din CSIE pentru disciplina Structuri de date. În acest fel a fost asigurate:
- unicitatea titlurilor proiectelor;
- originalitatea de conținut a proiectelor;
- diferențele majore dintre textele sursă;
- respectarea cerințelor de structură;
- respectarea termenelor în condiții de flexibilitate.
Despre susținerea tezei de doctorat de la sfârșitul lunii noiembrie 2009 voi spune că am urmărit cu mare atențe modul de elaborare, asigurând ortogonalitatea între capitole și echilibrul dintre subcapitole, accentuînd asupra elementelor de originalitate. Comisia de analiză a teZei în vederea susținerii în ședință publică a avut în componență pe:
- prof.dr. Ion SMEUREANU, decanul facultății CSIE, președinte
- prof.dr. Ioan ANDONE, Universitatea Al. I. CUZA Ișași, membru
- prof.dr. Victor PATRICIU, Academia Tehnică Militară, membru
- prof.dr. Cătălina COCIANU, ASE, membru
- prof.dr. Ion IVAN, ASE, conducător științific.
Referatele favorabile din partea membrilor comisiei, prezentarea făcută de doctorand și răspunsurile la întrebări au condus la încheierea procesului verbal cu calificativul în care s-a concluzionat că se acordă titlul științific de doctor lui Daniel MILODIN cu calificativul foarte bine. Dosarul său a fost trimis la comisia de ma minister și după un anumit interval, a primit confirmarea titlului, după care a fost eliberată diploma de doctor acestuia. El este, așa cum m-am lăudat încă de la început, primul doctor în specializarea Informatică Economică de la noi din facultate, din ASE și ca să mă laud și mai mult, din țară. Chestia cu Europa, cu planeta, cu constelația, respectiv, cu universul n-am verificat încă, dar am auzot că la NASA au fost descoperite niște planete unde ar exista forme de viață, ceea ce mă fac să-mi păstrez calmul meu cel englezesc și să nu mă apuce disperarea. Până una-alta, lucrez cu certitudinea că Daniel MILODIN este primul doctor în Informatica Economică de la noi. Punct.

(13 martie 2017)

No comments:

Post a Comment