Sunday, January 8, 2017

Benone SINULESCU, marele cântăreț al Văii Siriului

Despre Benone SINULESCU am auzit prima dată când toată mahalaua vorbea că și-ar fi omorât nevasta și că Gheorghiu-Dej l-ar fi scos de la ocnă că prea era iubit de popor. Era cea mai teribilă minciună pe care numai o răutate imensă și o invidie de breaslă nemăsurată erau în stare s-o născocească. Aveam un aparat de radio Enescu III și acolo auzeam transmisiuni de spectacole live în care el cânta, era ovaționat îndelung și lumea era în delir. Avea și de ce. Îmi aduc aminte că în vitrina Librăriei noastre de pe Stada Mare din Pitești era o copertă cu un disc de la Electrecord unde am găsit numele lui Benone SINULESCU, un bărbat tânăr cu un păr blond, dar care începuse deja să părăsească scalpul său, ceea ce era o dovadă că Benone SINULESCU era un tânăr de osebit de deștept.
Anii au trecut și dintr-o dată toate discurile noi care apăreau îl înfățișau pe marele Benone SINULESCU cu un păr bogat, prea bogat. Marele cântăreț are acum un nou statut. La un artist talentul și vocea contează. Ascultam la radio, dar vedeam și la televizorul meu cel Cosmos emisiuni de varietăți în care acesta cânta, live, că așa erau vremurile atunci și succesul său era total. Am remarcat la Benone SINULESCU calitatea textelor sale și autenticitatea lor. De la un cântel la altul, șlagăr sau cum se zice acum, de la un hit la altul, arăta talentul și muzicalitatea lui, cu nivelurile excepționale. După Revoluție, muzica populară a suferit niște transformări radicale cu plusuri dar și cu minusuri, din care enumăr:
- retragerea unor cântăreți ca nemaifiind interesanți în raport cu ce dorea lumea;
- apariția a nenumărați făcători de folclor, care erau de fapt producții submediocre;
- monopolizarea televiziunii naționale de prea multe naratoare de folclor;
- căderea liberă a celor care aveau în subordine mari ansambluri de folclor;
- direcționarea folclorului spre latura comercială uneori facilă;
- organizarea de emisiuni și spectacole cu nivel scăzut, orientate pe rating.
Cântărețul Benone SINULESCU a avut puterea de a o lua de la capăt în proiecte îndrăzneșe, reușind să mențină folclorul la cote de exigență foarte ridicată, chiar dacă noile ritmuri au presupus adaptări la stilurile ultimilor ani. Vocea sa, personalitatea sau, au lăsat urme adânci în noile abordări și ceea ce nu credea nimeni ca este posibil, a devenit o realitate, exact așa cum trupa IRIS a cântat cu marea soprană Felicia FILIP, tot așa marele Benone SINULESCU s-a alăturat trupelor Millenium și Ro-mania. Noile înregistrări au arătat un Benone SINULESCU la fel de mare, care  știe să dea noi valențe cântecelor sale nemuritoare. De asemenea, Benone SINULESCU a cântat  alături de Andra, și mai ales de Irina LOGHIN. marele solist Benone SINULESCU, de la primul disc din 1963 și până acum a arătat lumii întregi talentul său și bogăția folclorică a zonei de unde vine. Nenumărate cântece poartă marca Benone SINULESCU și oricine va încerca să le interpreteze, tot timpul va fi comparat cu maestrul care le-a adus pentru prima dată spre inima ascultătorilor. Aș fi nedrept față de mine, dacă aș scrie aici un titlu de album sau un titlu de cântec, pentru că mie mi-au plăcut toate, pentru că toate sunt șlefuite de maestru până le-a adus la adevărata perfecțiune.


(09 ianuarie 2017 reproducerile  de pe discuri au fost preluate din mediul virtual)

No comments:

Post a Comment