Friday, December 23, 2016

Gluma proastă cu calculatorul

Acum este la modă fetișizarea calculatorului, acesta fiind chipurile deasupra omului. Este vorba de ceea ce filosofii antici greci ar fi numit tragerea la sorți. Se face un program, se construiește o listă de persoane, se dă un număr și se cere afișarea unei subliste de persoane de lungimea specificată de numărul introdus. Grozăvia este dată de afirmația că este vorba de:
- o extragere din listă;
- caracter aleator;
- asigurarea obiectivității.
Dacă extragerea numerelor de la TOTO au condus la repetarea unei aceleiași combinații la interval de 7 zile, se vede treaba că:
-  nimic nu este perfect;
- aleile iadului sunt pavate cu bune intenții;
- omul însuși este unealta diavolului la o adică;
- nimeni nu este perfect;
- miciuna se ambalează cu poleială;
- prostia este o formă de existență a materiei.
Mă întrebam, retoric, să zic așa dacă cineva are curiozitatea să analizeze instrucțiune cu instrucțiune un text sursă scris pentru extragerea la sorți dintr-o listă foarte lungă de nume a trei nume sau a cinci nume și aici se știe la ce fel de extrageri ma gândesc, că nu eu sunt cel extras, să-mi schimb ciorapii. Un astfel de program de fapt, o astfel de aplicație conține componente pentru:
- crearea bazei de date cu numele persoanelor;
- actualizarea acelei baze;
- afișarea listei cu pricina;
- generarea de numere pseudoaleatoare;
- punerea în corespondență a numerelor generate cu pozițiile persoanelor din baza de date;
- constituirea sublistei de persoane extrase;
- afișarea sublistei;
- implementarea mecanismelor de extragere probabilistice cu bila nerevenită.
Mai sunt și alte chestii dar să nu intrăm în măruntaie pentru a nu ne prinde urechile și să mai lăsăm și hoților dar și șmecherilor niște portițe, ca să se bucure și ei cât de cât. Este deosebit de important ca o astfel de aplicație software să fie auditată și niciodată să nu se umble la ea în scopuri oculte,  politice și sulfuroase, ceea ce nu aș băga mâna în foc, atât timp cât nu de puține ori apare constatarea mai mult decât filosofică: calculatorul rumegă și iese tot ce vrem noi. Gluma proastă cu calculatorul este că toată lumea crede chiar că acesta face altcev adecât vrea omul. Un program nu face altceva decât ceea ce vrea un programator bun. Dacă programatorul nu este bun, calculatorul, ca se comportă ca un automat aleator. dar nimeni nu-și dorește pe față să recunoască acest lucru, fie el programator, analist sau utilizator. Să ne ferească Cel de Sus să fim dirijați de calculatoare care rulează software scris fără specificații, netestat și auditat după ureche.


(23 decembrie 2016)

No comments:

Post a Comment