Tuesday, October 4, 2016

Surpriza lui Robert BUCHMANN

Vizita mea la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj din 23 septembrie 2016 la o comisie de doctorat s-a soldat cu o mare surpriză, și anume, tânărul procesor și cercetător Robert BUCHMANN din Departamentul de Informatică Economică de la FSEGA mi-a oferit cartea Domain-Specific Conceptual Modeling Concepts, Methods and Tools, apărută în Editura Springer în anul 2016, avându-i ca editori pe Dimitris Karagiannis, Heinrich C. Mayr,  John Mylopoulos. cartea de 594 de pagini este identificată prin ISBN: 978-319-394-9, DOI: 10.1007/978-3-319-39417-6 și  ISBN 978-3-319-39417-6 (eBook).
Profesorul  Dimitris Karagiannis de la Universitatea din Viena este o personalitate recunoscută în domeniu și a fost prezent la a XV-a ediție a Conferinței Internaționale de Informatică Economică desfășurată în zilele de 2-3 iunie 2016 la Universitatea babeș-Bolyai din Cluj, în sesiunea plenară cu o comunicare deosebit de interesantă pe aceeași temă.


Cartea are douăsprezece părți, fiecare având între  1 și 3 teme, realizate de cei antrenați în programul de cercetare care s-a desfășurat în OMiLAB. Au  scris materialele încorporate în acest volum cercetători din Austria, România, Elveția, Suedia, USA, Germania, Italia, Grecia, Republica Korea, Anglia, Australia, Franța, Spania și Japonia. Trebuie remarcat în mod deosebit efortul editorilor de a structura lucrarea, de a identifica echipele de cercetare și de a  obține capitole omogene, fără redundanță și mai ales de un nivel științific de abordare cu totul deosebit, oderind acel state of the art într0un domeniu de o importanță remarcabilă pentru toți cei acre doresc să ducă modelarea și procsele de optimizare spre realitatea existentă la nivelul organizațiilor care își desfășoară activitatea în economie.








Este de apreciat la acestă lucrare modul complet de abordare a problematicii astfel încât totul este prezentat clar, iar exemplificările sunt din organizații ținându-se seama ca cititorul să treacă la implementarea directă a celor studiate. Bibliografia care însoțește fiecare capitol reflectă nivelul ridicat al specializării autorilor pe problematica abordată, iar ceea ce este citat reprezintă lucrări importante și de mare actualitate.
Cartea evidențiază necesitatea cunoașterii instrumentelor moderne care stau la baza derulării de procese de modelare care în final să ducă spre soluții de tip ERP care să depășească stadiul reflectării în plan financiar-contabil a fluxurilor din organizații, ci să includă procesele ce privesc fluxuri materiale, informaționale și interacțiuni între echipamente și oameni în atingerea unor scopuri precis delimitate. Necesitatea de a dezvolta soluții folosind un nivel de abstractizare ridicat, în care latura colaborativă este extinsă spre totalitatea structurilor ce formează un sistem de producție în contextul utilizării unor tehnologii de mare actualitate, care au corespondent în instrumente de asistare a tuturor laturilor, inclusiv în zona abordării din punct de vedere semantic a proceselor de modelare. prin citirea acestei cărți se crează acel context care permite trecerea la nivelul următor și anume implementarea în organizația unde cititorul activează a tehnicilor și metodelor care se potrivesc cel mai bine scopului urmărit la nivelul managementului organizației, fie că este vorba de orientare spre producție, fie spre instruire, fie spre administrație. La adresa:
http://www.bookmetrix.com/detail/chapter/8660c42f-22c2-4eb4-ac8e-fb6e520422c3#downloads
se află suficiente detalii legate de capitolele cărții.
Această carte îmi amintește de marile cărți scrise de medici care dau direcții de cercetare și de dezvoltare a activității individuale de perfecționare pentru a avea suficiente elemente pentru a utiliza noile hehnologii și pentru a interpreta marea varietate de rezultate. Consider că numai în acest fel se fac pași importanți intr-un domeniu, așa cum este cel inclus în cartea coordonată de Karagiannis, Mayr și  Mylopoulos. Este o surpriză deosebită pentru mine să-l reîntîlnesc pe profesorul Buchmann după niște ani, cînd am fost în comisia lui de susținere în ședință publică a tezei sale intitulată E-commerce experimental models, pe care a susținut-o în anul 2005 și să văd la el o evoluție constantă, ascendentă și mai ales concretizată prin soluții originale, iată, publicate în edituri prestigioase, într-o companie absolut specială de cercetători științifici din universități renumite din mai multe țări.

(05 octombrie 2016)

No comments:

Post a Comment