Thursday, October 6, 2016

PhD: doctorate în culturism

În vâltoarea în care se află stagiile doctorale datorită întâmplărilor nefericite produse în ultimul timp, m-au îndreptat spre reflecția dacă și în culturism se face cercetare și cam care este statusul cu acest domeniu pentru a vedea soluții originale în zona PhD.
Nu este un domeniu imposibil de abordat pentru că nu necesită investiții insuportabil de efectuat pentru a cumpăra software, echipamente și mai ales pentru a realiza analize, testări, experimente și a implementa tehnici și metode moderne sau pentru a studia corelații dintre diferiți factori.
Acum câțiva ani, mai precis în 2011, un doctorand de-al meu, pentru a verifica niște aspecte legate de securitatea informatică a proiectat o aplicație unde culturiștii care își deschideau cont, descriau caracteristici biometrice și tipuri de antrenamente, obțineau combinații de produse care să le ofere aportul de calorii optim. A existat posibilitatea de a fi înregistrate diferite stări ale aplicației și de a studia probabilități de producere de evenimente în timpul interacțiunii sportiv-aplicație. Deci, am observat că domeniul este foarte ofertant pentru cei ce doresc să facă cercetări întrucât:
  • există sportivi care dezvoltă antrenamente personalizate;
  • se culeg date necesare stabilirii unei evoluții optime;
  • cercetările conduc la noi structuri de exerciții;
producția de suplimente se bazează pe efectele la sportivi;
  • abordarea interdisciplinară aduce progrese notabile în domeniu.
Făcând abstracție de ce se întâmplă în zonele sensibile pe care se bate monedă acum în media, am căutat să văd dacă există deja teze de doctorat de culturism la noi și am găsit:
  • Văidăhăzan Remus Cristian - Relațiile de influență dintre parametrii efortului și dinamica frecvenței cardiace în antrenamentul cu greutăți din fitnessul pentru toţi, teză de doctorat susținută UNIVERSITATEA BABEŞ-BOLYAI CLUJ-NAPOCA, FACULTATEA DE EDUCAȚIE FIZICĂ ŞI SPORT ȘCOALA DOCTORALĂ DE EDUCAȚIE FIZICĂ ŞI SPORT, 2015. 
  • Herlo Julien Narcis - INFORMATIZAREA SĂLILOR DE CULTURISM-FITNESS CU APLICAŢIA eFIT, Universitatea din Piteşti, FEFS, Piteşti, 2012. 
  • ŢĂPURIN DUMITRU - Pregătirea studenţilor de la facultăţile de educaţie fizică şi sport pentru activitatea didactică în cadrul cursului de culturism. Institutul Naţional de Educaţie Fizică şi Sport al Republicii Moldova. 2004 
  • DUMITRESCU REMUS - Studiu privind efectele practicării bodybuilding-ului în definirea personalităţii şi profilului morfofuncţional şi motric al absolventului de învăţământ superior, teză susținută la ANFS în 2007 
  • CIOMAG RELA-VALENTINA - Optimizarea dezvoltării estetici corporale şi a proceselor psihice aferente în cadrul lecţiilor de gimnastică aerobică şi fitness din învăţământul universitar de neprofil, Academia Naţională de Educaţie Fizică şi Sport, 2011. 
Consider că mulți dintre culturiștii noștri de frunte dețin foarte multe detalii și au foarte multe date legate de perfecționarea metodelor lor de antrenament care să le permită derularea de cercetări originale, concretizate prin soluții originale și verificate, pe care să le includă în teze de doctorat valoroase. E numai o chestiune de timp și de trecere la un alt nivel al preocupărilor, care să îmbine activitatea practică de la sala de forță, cu documentarea, cu sistematizarea și cu scrisul fie pe foaia de hârtie, fie la calculator pur și simplu. Așa cum marile gimnaste au făcut doctorate în ramura de sport în care au strălucit, culturiștii valoroși trebuie să se îndrepte și spre acestă latură pentru a contribui cu experiența dar și cu teoria la dezvoltarea domeniului acesta atât de complex.
(7 octombrie 2016)

No comments:

Post a Comment