Friday, September 9, 2016

Marele Csaba FABIAN

Am ajuns fortuit, fara explicatii sa fiu analist stagiar in centrul de Calcul, desi eu optasem pentru invatamantul superior, ca asistent universitar. Manea Manescu venise din America unde vazuse el ca toti care lucreaza in invatamant trebuie sa aiba o bruma de experienta practica. Asa m-am considerat eu azvarlit in Centrul de Calcul. Daca era cineva care sa-mi explice, as fi inteles si nu m-as mai fi dat cu fundul de pamant, jaluindu-ma spre cele patru vanturi, fara niciun rezultat. Zisese MM, zisese si porunca lui trebuia indeplinita, pur si simplu, fara vreo tanguire.
Prima data, l-am intalnit pe Csaba FABIAN in calitate de asistent la programarea calculatoarelor. Era tanar si toata lumea zicea ceva de un doctorat in Germania, la Universitatea din Bonn. Avea o voce calda si se vedea de la o posta ca scrisese programe, vehiculand cu mare usurinta detalii ale limbajului FORTRAN IV, care in acele vremuri era ceva de top. Dupa aceea, cand am devenit analist in centrul de calcul, pentru vreo 9 luni am aflat mult mai multe. Lucra impreuna cu Duta Doru Lucian la un program de prelucrari statistice numit VERONICA. A mai lucrat si la un alt produs numit CROCODIL, destinat optimizarii in problema de croire a planselor dreptunghiulare pe suprafete, de asemenea dreptunghiulare. Ani de zile, la disciplina Programe aplicative s-a lucrat cu aceste pechete de programe.
La un seminar stiintific dupa ce a revenit ca doctor al Universitatii din Bonn, Csaba Fabian, a vorbit despre ce inseamna cercetare, cum se face cercetare in Germania, ce inseamna originalitate si cum se verifica originalitatea intr-o teza de doctorat. Si asta se discuta undeva in 1970. Ori acum inca se mai comenteaza ce si cum cu plagiatul. Mi-a intrat bine la cap si toata viata m-am ferit ca dracul de tamaie sa nu cumva sa fac un pas gresit. Greselile de acest fel se platesc cu cariera, peste tot, mai putin pe Dambovita, unde negrul este alb, ca asa vrea muschiul cuiva, frumos, puternic si devreme acasa.
A doua intalnire am avut-o cand FABIAN m-a luat de o parte si m-a invatat sa fac analiza dimensionala pe modele de mare complexitate, ca nu cumva sa ma gasesc in situatia tampita sa adun mere cu pere, caci usor se ajunge la asa ceva fara a face aceasta obligatorie analiza, in ecuatii dintre cele mai ciudate, asa cum ne place noua romanilor sa ne dam grande la altii.
A treia intalnire a fost legata de o documentatie legata de construirea unui compilator. Era pasiunea mea sa vad cum este alcatuit un compilator adevarat. FABIAN mi-a dat exact ceea ce-mi trebuia, in timp ce altii imi indrugau povesti pe care nu le intelesesara deloc, ei crezand ca sunt un bebe de adormit.
A patra intalnire cu doctorul FABIAN a fost in legatura cu necesitatea de a-mi tipari carti postale la Monitorul Oficial, cu un continut in limba engleza si astfel voi reduce costurile corespondentei prin care procuram documentatie la zi, scriind autorilor de articole. Eram la un moment dat celebru la registratura ASE prin volumul imens de corespondenta care-mi venea de peste tot caci scriam acele carti postale in Canada, USA, Franta, Germania, Japonia, Anglia. Primeam materiale si cand in 1987 m-a cuprins o cumplita deznadejde, am dat la DCA vreo doua sute de kg de documentatie de prima mana. Credeam ca totul s-a sfarsit, ca nu mai are rost nimic, drept care m-am dedicat carausiei si facutului de bani cu superbul meu ARO 244 cu motor Brasov si numar special, 2 - B - 9014.
A cincea intalnire a fost aceea in care am sustinut venirea in catedra de Informatica Economica pe post de profesor a doctorului Fabian. S-a fabulat mult in legatura cu personalitatea sa dar ceea ce este important trebuie spus: Fabiar este un nume si invidia multora care nu au ajuns sa-si faca un doctorat adevarat in germania, i-a facut sa nu mai vada din cauza perdelei de ceata, acel adevar simplu si direct: originalitatea inseamna ceva facut nou, care trebuie tot timpul comparat cu ceea ce exista, pentru a vedea si ca e ceva mai bun dar pentru a te asigura ca nu a mai facut inaintea ta acel ceva, despre care crezi ca e original si de fapt e rasuflat.
Multe dintre acestea sunt acum de mare actualitate de cand Legea Invatamantului din 2011 pune accent pe originalitate si condamna plagiatul, dar acum 15 ani era cu totul altfel sa vina cineva, adica doctorul de la Bonn Fabian sa accentueze ca un PhD inseamna cercetare si cercetare inseamna sa aduci ceva nou, sa verifici ca asa stau lucrurile si mai ales sa fii foarte exigent cu tine insuti. Deja era prea mult...
A sasea intalnire a fost organizarea unui workshop pe probleme de algoritmi genetici, lucru facut magistral de catre doctorul Fabian.
Viata nu a fost buna cu acest om, suferintele lui au fost nenumarate si profunde. Faptul ca le-a rezistat, m-a facut sa-l admir si mai mult.
L-am admirat pe acest om pentru simplitatea sa, pentru bunatatea sa, pentru vorba sa blajina si pentru capacitatea sa de a darui celor din jur ceea ce a acumulat ca experienta si mai ales ca documentatie de foarte buna calitate, exact ceea ce un om care doreste sa solutioneze o problema, are nevoie. El niciodata nu a facut parada nici de ceea ce stia si nici de mult binele facut altora. Are doi fii, plecati in lumea larga, cu profesii deosebite, asa cum tatal lor este si cum mama lor, a fost.

(09 septembrie 2016)

No comments:

Post a Comment