Thursday, June 16, 2016

Colectă pentru Cumințenia pământului

Iată că o operă a lui Brâncuși care s-ar fi vândut la orice licitație într- jumătate de secundă cu o sumă fabuloasă, depășind suma negociată de stat cu proprietarul, de cel putin trei ori, așteaptă la Muzeul BNR să se strângă banii să fie achiziționată de stat ca să intre într-un muzeu. Din câți miliardari are țara aceasta niciunul nu a umblat la teșcherea pentru a face un gest să nu mai apară situația jenantă în care o operă de valoare inestimabilă este la mila publică. Dacă cineva ar fi vrut să facă un exercițiu de patriotism, trebuia să procedeze astfel:

  • statul să pună fără a sta pe gânduri 10.999.999 de euro;
  • populația să ofere diferența de un euro;
  • cumpărarea să se facă în secunda doi.
Am văzut stupefiat cum toți invită pe alții să facă donații fără ca ei să fi făcut în prealabil. Chiar guvernatorul a fost pus intr-o situație neelegantă când un tip nu a știut ce să răspundă reporterului. Sunt foarte mulți cetățeni care au făcut donații.

Am înțeles că sculptura a fost mutilată cumva, ceea ce nu mă miră la niște barbari, care doreau să demoleze cun un tractor  Coloana infinitului că era pusă în corespondență cu făloșenia luio Tătărăscu, cel care finanțase realizarea celebrei opere la Tg. Jiu.
Când am văzut la MoMA sala Brâncuși deja m-am lămurit de ce statul român a refuzat să preia alelierul lui Brâncuși cu care se fălește acum Centrul Național de Artă și Cultură Georges-Pompidou.
E trist, chiar foarte trist că am revenit la vremurile urâte ale anilor '50.
Vorbea cineva că un miliardar danez a dat banii, mulți bani,  pentru a se construi Opera din Copenhaga și a cerut să fie anonim. Nu vorbea nimeni despre un astfel de gest pe Dâmbovița și s-a ajuns la ce s-a ajuns, adică la o fundătură de natură morală în principal.


(17 iunie 2016)

No comments:

Post a Comment