Thursday, June 16, 2016

Arhitectură veche în București

Nu discut aici nici despre improvizațiile scandaloase din centrul Vechi, nici despre restricțiile de doi bani impuuse pentru a submina afacerile de acolo. Discut despre niște clădiri care au avut o soartă mult mai bună din București și aici mă refer la trei clădiri de pe Calea Dorobanților de peste drum de Facultatea de Cibernetică. Sun niște clădiri care sunt cred monumente de arhitectură, deși nu știu ce inseamnă aia monument de arhitectură, că Bucureștiul nu este bântuit de piramide sau de cetăți fortificate de prin Evul Mediu. Cele trei clădiri au fost revendicate și proprietarii lor au înțeles că dacă le dau o întrebuințare deșteaptă vor scoate bani adevărați. Prin Piața Romană este o clădire în paragină și asta pentru că proprietarii și-au dorit acolo să răsară un hotel sau o clădire de birouri, ceea ce nu s-a întâmplat, iar noii proprietari o lasă în continuare în paragină că legea nu-i constrânge de nicio sămânță.


Mai sunt și alte clădiri cu noi întrebuințări care au fost salvate, lucru care arată că o manieră inteligentă de soluționare duce către ceva de supercalitate. Există nenumărate modalități inteligente pentru a salva clădirile vechi de la demălări barbare, care să facă din terenuri eliberate de trecut, noi șanse celor care în buricul Bucureștiului vor hoteluri sau spații pentru birouri în zgârie nori, ceea ce nu este rău, dacă n-ar fi vorba de sacrificarea unui trecut frumos.
Bucureștiul vechi este salvat dacă se dă o utilizare selectă spațiilor încărcate de istorie, folosindu-le pentru expoziții pline de rafinament, restaurante exclusiviste, magazine pentru marile branduri, locuri unde se manufacturează lucruri absolut speciale și unicate pentru cei foarte exigenți. Acele spații nu trebuie să fie incluse într-un circuit de masă unde forfota este nesfârșită și aglomerația insuportabilă. La prețuri mari, calitatea și confortul trebuie să fie pe măsură.

(16 iunie 2016)

No comments:

Post a Comment