Saturday, April 23, 2016

Necesitatea externalizării

Pr Dâmbovița totul este deformat, aiuritor de îmbâcsit și fără sens. Se face ceva vorba cântecului, ca la noi la nimenea. Numai așa se explică faptul că externalizarea în loc să aducă beneficii aduce pagubă. Este exact ca în cazul licitațiilor în care o floare de 1 keu în documentele de derulare a unui contract câștigat prin licitație ajunge la 50 de lei. Aberații dâmbovițene și nu numai că hoția are caracter de generalitate.
Să luăm un exemplu. Avem de dactilografiat 3 zile din lună câte 200 de pagini, lucru care necesită 3 dactilografe cărora le plătim salariu în mână de 300 euro pe lună fiecăreia, deci 900 de euro, adică 1.800euro cu taxe , impozite și asigurări. Ele lucrează fiecare 3 zile din lună, în restul timpului taie frunză la câini. Cele 200 de pagini dacă le dactilografiem la o firmă specializată ne costă 400 de euro, prețul pe pagină fiind 2 euro. Dacă se face externalizarea, adică nu mai avem dactilografele noastre, este clar că vom plăti 400 de euro la firma specializată și nu 1.800 euro pe salarii. Externalizarea aduce o economie de 1.400 de euro. 
Să luăm un alt exemplu. Avem birouri care trebuie curățite o dată pe zi, Sunt făcute calcule și sunt angajate 5 femei de serviciu cu un salariu  în mână de 400 euro fiecare, adică 800 euro brut, în total 4.000 de euro. Femeile de servici au același program si fac curat în timp ce salariații ceilalti lucrează ceea ce nu e normal. Se angajează o firmă de curățenie care trimite 10 femei dimineața la ora 5 și fac curat în birouri zilnic, plătind 3.000 de euro. Externalizarea aduce aici pe lângă o economie din punct de vedere profesional dar și 1.000 de euro economie la prima vedere la nivelul salariilor, la care se mai adaugă costurile cu mături, detergenți și alte materiale utilizare de femeile de servici.
Numai că, în zona Dâmboviței dar și în zonele limitrofe, externalizarea este identică cu căpușarea. Și așa din căpușare în căpușare se alege praful de tot ce este organizație profitabilă de stat din economie sau din educație sau din administrație, Ca urmare a externalizării se ajunge la o dublare de personal. va exista și firma de dactilografiere, dar pentru așa-zise situații de urgență va exista și o dactilografă care nu face nimic. Pe lângă firma de curățenie va exista și o femeie care să facă curățenie în situașii speciale, situații care apar o dată pe an.
Firmele căpușe au apărut nu în zona producției sau serviciilor, ci în zona de intermediere, adică să se facă și ele că vând ceva, deși în organizația producătoare exista compartiment care face așa ceva. Externalizarea de acest tip este o creație mioritică de-a noastră, a plaiurilor noastre, care nu a făcut altceva decât să preia o activitate sigură, să-i adauge un profit propriu și să scoată din cursă pe producător, pentru că din întâmplare firma căpușe este a unui apropiat sau unui potentat al producătorului. Producătorul din lăcomie și din prostie își taie creanga de sub piciaore.
Să nu se uite că există și unele sindicate au firme care cumpără  tot de la producătorul unde are salariații afiliați, pune și el un ce acolo de 10% și revinde. Niciodată nu a făcut plăți în avans către producătorul direct. Să nu se uite că externalizarea prin închirierea de spații prin stațiile de metrou sau gări sunt pașii necesari unui comerț civilizat dar și sursa unei corupții infantile dacă este analizată ca situație particularizată de externalizare, care de fapt e cu totul altceva, nu externalizare. Pe Dâmbovița din 10 externalizări 12 sunt cu efecte negative la baza eficienței celui care este beneficiar al procesului. Și externalizarea la noi are ca și managementul de proiecte o interpretare originală, ineficientă, adică devine o povara.
Ca fapt divers: câte dintre activitățile TVR au fost externalizate? Câte dintre ele au generat profit: Cred ca niciuna, pentru că externalizarea a fost făcută tocmai de aceea nu pentru binele public.

No comments:

Post a Comment