Sunday, March 27, 2016

S.M.U.R.D.-ul lui Raed Arafat


Acum, mâine, peste 10 ani, peste 100 de ani și pentru totdeauna, SMURD a însemnat și va însemna Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare, iar numele lui a fost, este și va fi legat de cel al nulemului lui Raed Arafat. Există un site,  http://www.smurd.ro/ unde sunt date delaii semnificative despre istoricul și evoluția SMURD.
Doctorul Raed Arafat a avut ideia genială de a pune cap la cap entități care funcționau independent foarte bine, reuțind să construiască o structură de mare complexitate, percepută și apreciată de întreaga populației a țării noastre ca fiind exact ceea ce țara avea nevoie pentru a salva vieți.
Și ca orice lucru care este funcțional și este eficient, lucru dovedit prin fapte, unele dintre ele fiind fapre de adevărat eroism și dăruire, în slujba vieții.
Să ne amintim că:
- a fost construit un pod pe sub care nu a circulat niciun tren că era foarte jos;
- o pistă pe la un aeroport din Transilvania a costat enorm și chiar are probleme;
- industria nu mai există pentru că;
- au existat extrem de multe ciudățenii la ANRP;
- autostrăzile se surpă una după cealaltă;
- din supermarketuri au fost retrase mărfuri cpnsiderate adevîrate bombe alimentare.
Imi stăruie în memorie intervenția la o televiziune a  lui Traian Băsecu președinte în funcție care  referindu-se la Raed Arafat a  emis zicerea: Dacă nu găseşte înţelegere, poate şi are alt punct de vedere decât propriul lui ministru, ori trebuie să plece ministrul, ori secretarul de stat. Cine credeţi că pleacă? Ghici ghicitoarea mea. Era undeva in7 ianuarie 2012. Ce a urmat știe toată lumea. Pe temperaturi extrem de coborâte lumea a ieșit în stradă și a protestat în sprijinul lui Raed Arafat care se bucura de o încredere ce depășea 80%, în timp ce președintele cpbprâse dramatic, undeva sub 25%.
Acum sunt puse toate tunurile pe Raed Arafat întrucât a fost analizată activitatea prin presă și apoi oficial activitatea Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă - DSU, iar masivul raport al Corpului de Control al premierului a scos în evidență o serie de aspecte legate de eficiența cu care s-a acționat în seara de de vineri 30 octombrie 2015, când a avut loc  incendiul din clubul #colectiv din București, situat în Sectorul 4.
Aștept cu și mai mare interes rezultatul unui raport al aceluiași Corp de Control al premierului în care să fie analizat modul actastrofal în care a fost gestionată criza bebelușilor din Argeș, cu nenumăratele gafe impardonabile făcute la toate nivelurile, raport care să insiste pe bâjbâielile celor care trebuiau să ia decizii fundamentale și mai ales să comunice cauzele, știute fiind particularitățile privind alimentația bebelușilor.
Se știe că a existat liderul carismatic al Mișcării pentru Eliberarea Palestinei Yasser Arafat. În țara noastră acest nume de Arafat era cunoscut 100% datorită prieteniei dintre liderul nostru de atunci și liderul palestinian. Acesta a venit de nenumărate ori în București și i se adresa liderului nostru cu cuvântul frate. Ani în șir presa de la noi a marcat detaliat dezvoltarea relațiilor de prietenie dintre cei doi lideri. Ca sa existe un o altă persoană care să se numească tot Arafat și care să fie identificată cu un sistem de nivel național când predecedentul Arafat era un mare om, înseamnă că realizările noului venit au fost cu adevarat exceptionale.
Nimic nu este perfect pe lumea aceasta. Nicio structură articulată de mare complexitate așa cum este SMURD-ul, nu este perfectă așa cum este Coloana Infinitului sau Poarta Sărutului sau Cumințenia Pământului sau Pasările Măiastre ale lui Brâncuși. Între o operă de artă și o entitate operațională diferențele sunt enorme. dacă o sculptură își găsește locul în muzeu, mașinile, elecopterele și echipajele SMURD sunt tot timpul acolo unde nevoia de a salva vieți impune prezența lor.
Raed Arafat este creatorul unui sistem unic interoperațional care a reușit ceea ce multe alte sisteme care consumă importante sume de la buget nu au reușit să realizeze. este deranjant faptul că raed Arafat ocupă fotoliul de secretar de stat din 2007, ceea ce este de-a dreptul incredibil, mai ales că de-a lungul anilor pe la Sănătate s-au perindat personaje de foarte variate calibre, economiști, juriști, eventual medici, care au deșinut portofoliul de acolo. Unii dintre ei au asigurat un  interimat scurt, însă niciunul nu a supraviețuit mai mult de patru ani. Numai raed Arafat, iată, este acolo secretar de stat de pe vremea lui Călin Popescu Tăriceanu. Deși el este un tehnocrat, nu este acel tip de tehnocrat dorit, susținut și acceptat într-un cabinet unde salariile lăsate temporar în urmă ridică nenumărate nostalgii.
 A trecut iarna, acum temperatura este bună, nu mai sunt frigurile năpraznice din iarna lui 2012. Mă întreb, pentru cultura mea cea generală dacă între ghici și ghinion este altceva decat un coeficient de simulitudine CS = 0,428 ceea ce înseamnă mult prea puțin pentru a fi convulsiile sociale de atunci.
La ora actuală există unele simboluri, frunza lui Udrea, DNA similar cu lupta împotriva  corupției și Raed Arafat care se identifică cu creația lui,  Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare, prescurtat SMURD, în care lucrează adevărați profesioniți care zi de zi se dovedesc din ce în ce mai buni. Sunt tare curios să vad cine aruncă primul cu piatra în simbolul numit Raed Arafat. A încercat un nefericit în 2012 și cine știe dezlegarea acelei ghicitori de miliarde?
Nimeni nu spune ca SMURD-ul nu trebuie reformat. Nimeni nu spune că procedurile de acolo nu trebuie completate și îmbunătățite. Viața este în continuă mișcare și SMURD trebuie să reflecte noile condiții și noile exigențe. Procesul este necesar și obiectiv. Însă tonul face muzica. Tonul este fals, valsul este numai un marș lent și lugubru.
Daca nici iarna nu-i ca vara, apăi ghici ghicitoarea mea este o zicere mai neinspirată ca aia cu H2O, cum că hidrogenul e de două ori mai mult din cauza dictatutii, zicerea  lui ăla, europarlamentarul ăla, fost ministru de externe, ăla cu listele de spioni, cum îi zice domnule?
Ceea ce a creat Arafat este asemeni unui vas de porțela foarte fin din dinastia Han, gata-gata să încapă pe mâini nesigure, să-l scape jos pentru a se face țăndări. Cineva trebuie să apere această mare bogăție!

(26 martie 2016)








No comments:

Post a Comment