Thursday, March 31, 2016

Profesorul Pavel NĂSTASE, exemplul de urmat

Din capul locului trebuie spus că cel despre care voi scrie acum este absolvent de Informatică Economică în ASE, promoția 1075, cu durata de studii de cinci ani. Pe atunci secția se numea Mecanizarea şi Automatizarea Calculului Economic, iar Facultatea era de Calcul Economic și Cibernetică Economică.
Tânărul asistent universitar Pavel Năstase s-a remarcat în colectivul de informatică economică prin:
- putere de muncă deosebită;
- dorința de a se autoperfecționa în zona limbajelor de programare;
- grija pentru a ține seminarii de calitate;
- un mod eficient de lucru cu studenții săi la seminarii;
- modul de a lucra în cadrul unor echipe complexe de cercetare științifică;
- efortul sistematic de a colabora cu colegii în vederea publicării de lucrări cu caracter didactic.
Am avut posibilitatea de a lucra împreună la disciplina de Programarea calculatoarelor, pe vremea când funcționam în cadrul catedrei de Cibernetică Economică a Facultății de Planificare și Cibernetică Economică și se lucra la seminarii la nivel de semigrupe. Mai discutam în timpul semestrului despre proiecte, despre necesitatea de a avea o imagine globală și corectă despre activitatea fiecărui student. Asistentul universitar Pavel Năstase lucra cu mare atenție și știa cu exactitate cum a participat fiecare student la elaborarea de proiecte, cum a răspuns fiecare dintre studenți la chestiunile ridicate la seminarii, fie că era vorba de aspecte teoretice, fie că se lucra pe secvențe de program COBOL, FORTRAN și ASSIRIS. Țin minte că era o semigrupă formată numai din studente.
La finalizare de semestru, discuțiile pe proiecte au fost o totală surpriză. Am discutat cu prima studentă. A prezentat proiectul, i s-au pus întrebări la care a răpuns perfect. Activitatea acesteia la seminar era punctată cu foarte bine. Și eu îmi aminteam de respectiva studentă că la cursuri ocupa un loc în primul rând și chiar a dat unele răspunsuri când am pus întrebări. Concluzia a fost acordarea notei 10 acelei tinere care dovedise că învățase programare. A doua studentă care cu care s-a discutat a prezentat cu detalii semnificative proiectul, a răspuns la toate întrebările și a primit de asemenea, nota 10. Cam pe la al cincilea 10 dat, am considerat că întrebările dar și răspunsurile să fie scrise pe imprimanta care însoțea dosarul cu prezentarea proiectului. Așa am făcut și bine că ne-a venit această ideie. La finalul prezentării, după evaluare, aveam vreo 16 de note de zece, niciun absent și un teanc de proiecte foarte bune, transformate în probe materiale cum ar zice azi cineva pe treptele DNA. Exact ceea ce mă așteptam s-a produs. Am fost chemat de un prodecan, cam îngust la minte și politruc, care m-a întrebat despre cele 16 note de zece. .  Nu știa că aveam filmul derulării prezentării. I-am explicat despre ce era vorba. I-am zis să facă o comisie care să reevalueze folosind acele notații din imprimante. Dacă găsește neregularități să solicite sancționarea mea. A lăsat-o moartă. Trebuie să specific faptul că la semigrupa cealaltă din 15 studenți se prezentaseră cam 8 și trecuseră vreo 5 cu note care nu depășeau 7...
Sunt sigur că meritele acelor rezultate erau datorate celui care condusese seminariile. Dacă ai tact și dacă știi cum să-l iei pe om, scoți de la el ceea ce are el cel mai bun.
Am lucrat și la elaborarea unei lucrări cu caracter 
didactic, având fișa bibliografica:  Valer ROSCA, Constantin APOSTOL, Ion IVAN, Ion Gh. ROSCA, Pavel NASTASE -
 INDRUMAR pentru elaborarea proiectelor de
 an la disciplina LIMBAJE DE PROGRAMARE
 A CALCULATOARELOR ELECTRONICE- 
studii de caz, Editura ASE, Bucuresti 1982. 
Tânărul Pavel Năstase a avut contribuții semnificative
 si la realizarea lucrării INFORMATICA din 1987, apărută în Editura științifică și enciclopedică și despre acre foarte mulți ani mai târziu am aflat că luase premiul Academiei RSR.
Pentru mine rămân neelucidate condițiile în care doi
tineri foarte valoroși, asistenții universitari Pavel Năstase
și Ilie Tamaș au fost forțați să plece spre catedra de Informatică de Gestiune. Îmi imaginez că profesorul Ilie Văduva a intuit valoare remarcabilă a celor doi și viața i-a dat dreptate.
Revoluția i-a prins pe toți cei care lucrau în zona informaticii pe poziții de lectori universitari. Având articole publicate dar și cărți tipărite, toți lectorii universitari au urcat vertiginos pe scara ierarhiei didactice.
Din 1980 și până în 1991, Pavel Năstase  a fost asistent universitar. Apoi, până în 1993 a fost lector universitar, iar după 4 ani de ocupare a funcției de conferențiar, în anul 1996 a devenit prin concurs profesor universitar titular.
În 1986 a susținut teza de doctorat intitulată Proiectarea și organizarea bazei de date pentru conducerea unei intreprinderi industriale și a obținut titlul de doctor în specializarea  calcul economic şi cibernetică economică. A absolvit în anul 1989 Facultatea de Matematică din cadrul Universității București.
Din 1997 este conducător știinșific de doctorat.
An de an am primit de la autor lucrări publicate în edituri de prestigiu care au abordat teme de mare interes pentru informatica economică și de gestiune, în spiritul utilizării experienței sale acumulate prin participările la soliționarea de probleme concrete din întreprinderi, prin contractele de cerecetare încheiate între ASE - Catedra de Informatică de gestiune pe de o parte  și respectivii agenți economici, pe de altă parte.
Se știe că oriunde apare elementul valoric, acesta se remarcă imediat prin ceea ce face, prin modul cum face și mai ales prin eficiența abordărilor. Dovadă a afirmațiilor mele stau elemente precise, dintre care cele privind alegerea sa în două mandate consecutive în funcția de decan al facultății de Contabilitate și Informatică de Gestiune din ASE, nefiind absolvent de Contabilitate, iar în anul 2012 a fost ales în funcția de rector al Academiei de Studii Economice. Din anul 2016 ocupă funcția de presedinte al Senatului universitar al ASE.
În intervalul  2008 – 2009, profesorul Pavel Năstase a coordonat al proiectului Sistemul Informatic pentru Managementul Universitar din ASE - SIMU, dezvoltat ulterior cu finanțare europeană din fonduri POSDRU  în Sistemul Informatic pentru Managementul Universităților din România - SIMUR. Lucrând cu o echipă largă de specialiști a proiectat, realizat și implementat o construcție în plan informatic de mare rezonanță pentru toate laturile ce definesc campusul virtual al ASE. Elementele de management al resurselor și aici mă refer la planuri de învățământ, programe analitice, baze de date pentru studenți, pentru cadre didactice și modalități moderne de lucru online, toate acestea i-au permis profesorului Pavel Năstase să se bucure de maximă vizibiltate și de notorietate pozitivă. Marile avantaje aduse de SIMUR în informatizarea tuturor activităților și modul prietenos de accesare a resurselor sistemului informatic au evidențiat faptul că atunci când un proiect este coordonat eficient, când sunt urmărite pas cu pas obiectivele și sunt abordate laturile calitative, respectivul proiect este tot timpul un proiect de succes.
Asupra acestui proiect și-a pus amprenta personalitatea profesorului de informatică Pavel Năstase, dar și experiența managerială pe funcții de deosebita importanță la nivel de facultate, la nivelul ASE dar și în comisiile ARACIS.
La o analiză foarte exigentă se vede că Pavel Năstase, a fost un elev foarte bun, a fost un student foarte bun, s-a remarcat la începuturile activității sale de cadru didactic prin rezultate foarte bune și iată că tot ce a realizat în ultimii 20 de ani se ridică la înalte cote de calitate. Concluzia este: un om care începe viața cu calificative foarte bine, ajunge acum în vârf de carieră exact la același nivel și se va menține tot acolo mereu, pentru că natura sa este clădită pentru a fi exigent cu ceea ce afce și nu trece la a face altceva decât atunci când s-a convins că ceea ce a terminat este așa cum vrea el, adică un lucru absolut special.
Toate acestea le-am scris aşa pentru că așa am vrut eu, nimic altceva. Eu mă înclin în fața caracterelor. Pavel Năstase este un profesor de excepție și merită laude. Nu mă sfiesc să scriu lucruri groaznice, directe și fără perdea despre cei ce le merită.




















No comments:

Post a Comment