Monday, March 21, 2016

Mitomania politicienilor români

Cine deschide Dicționarul Explicativ al Limbii Române  găsește următoarea definiție:
MITOMANÍE substantiv  feminin: tendință patologică  de a minți. (din franțuzescul  mythomanie). Mai pe larg, mitomania este definită ca boală psihică caracterizată prin tendința de a denatura adevărul, de a inventa fapte care nu s-au petrecut în realitate, adică mania de a minți.
Am o mare surprindere că nu este analizat comportamentul unor largi categorii de oameni reuniți în colectivități în urma unor procese de selecție, stricte în raport cu capacitatea de a se face ascultați prin ceea ce spun, adică fabulează, dar sunt crezuți. Aici mă refer la candidații de orice fel din politică.
Știu un singur personaj din literatură, Spirache Necşulescu, din piesa Titanic vals  de Tudor Mușatescu care în onestitatea lui a zis:
- Să nu mă votaţi..., fiindcă nu merit să intru în Parlament, pentru că eu n-am făcut nimic pentru voi şi nici n-am să pot să fac. De ce să vă mint şi să vă înşel buna voastră credinţă?
În rest, nu-mi amintesc să fi auzit de la unii politicieni decât promisiuni sau minciuni. Există o mare deosebire între a promite și a minți. În opinia mea a promite înseamnă a spune unui copil că-i iei bomboane și nu-i iei. Ai bani de bomboane dar ai uitat să mergi să cumperi. A minți, în opinia mea este să spui unui copil ca-i iei bomboane, ciocolată, prăjituri, fără a avea în buzunar o lețcaie. Intri în magazin, copilul le vede, le solicită și îi arăți cu degetul spre un client zicând că ăla are sac și dacă mai insistă să ceară ce i-ai promis, clientul are un sac și-l bagă acolo și pleacă. Bietul copil se sperie și nu mai cere nimic. Părintele a săvârșit un lanț de nenumărate minciuni.
Consider că politicienii sunt persoane disperate, care:
- nu prea au o meserie;
- câștigurile lor se bazează pe scheme aleatoare;
- depind unii de alții și superiorul îl oprimă pe cel de rang inferior;
- mint fără să clipească;
- își crează notorietatea nu prin fapte ci prin vorbe.
Theodor Stolojan: ne propunem ca salariul mediu pe cap de locuitor in Romania sa creasca de la 490 euro la 905 euro. (sâmbătă 18 octombrie 2008 - Arad)
Adriean Videanu: Vom reduce 100 de taxe si impozite din cele 500 existente astazi, pentru ca aportul lor la buget este mai mic decat costul lor de administrare. Nu vom impozita profitul reinvestit in tehnologie si resurse umane. Acestea sunt adevaratele masuri de dreapta care vor sta ca fundament la castigarea alegerilor.
Traian Băsescu: Daca nu punem in aplicare Legea nr. 221/2008, inseamna ca nu suntem un stat de drept.
Emil Boc:A doua zi dupa ce vom veni la guvernare vom pune in aplicare Legea nr. 221/2008.
(Lege nr. 221/2008 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 15/2008 privind cresterile salariale ce se vor acorda in anul 2008 personalului din invatamant).
Emil Constantinescu: în 200 de zile, 15.000 de specialişti vor relansa economia şi vor repara nedreptăţile sociale.
Sorin Oprescu: ideia autostrazii zburătoare  din campania electorală se bazează pe un proiect din anul 2006. Autostrada va incepe la Fantana Miorita si va descongestiona traficul la intrarea din Bucuresti pe DN1 și ne-ar scapa de aglomeratia de la Casa Presei...
Parlamentarii: votând în unanimitate Legea nr. 221/2008.
Acestea sunt minciunile  ceva mai nevinovate.
Plecând de la versurile cântecului Noi simtim la fel scrise de Lidia Buble pe muzica lui Adrian Sina
dee la grupul Divertis am retinut celebrele versuri parodice:
Gândim la fel
Mințim la fel
Furăm la fel
Și nu e procuror să ne doboare
Și țara ni se-așterne la picioare
Că noi gândim la fel
Mințim la fel
Furăm la fel
Și asta am făcut o viață-ntreagă
E un mister că nu ne leagă
Voi fi foarte bucuros și voi mulțumi tuturor celor care vor pune și alte exemple de minciuni ale unor personaje din politică.
Există o piesă de Eduardo de Filippo - Minciuna are picioare lungi, care se potrivește de minune unui mediu încărcat de corupție care dă pe afară. Concluzia de acolo este amară, dar lasă să se întrezărească și o speranță.
Consider că a face o altfel de politică trebuie să pornească de la a stârpi minciunile duse la extrem. Din 21 decembrie 2014 se simte un nou curent care sper să ducă spre o altă direcție, una bună.


(21 martie 2016)








No comments:

Post a Comment