Monday, February 29, 2016

Violența în școală

Nu trece o zi să nu vedem cum:
- elevii se bat între ei;
- profesorii îi bat pe elevi;
- elevii îi bat pe profesori;
- elevi înjunghie colegi de-ai lor;
- profesori urlă la elevi;
- elevi care urlă la profesori;
- elevi care fumează în closete;
- elevii postează filme sexy cu colege ale lor;
- elevi făcând grozăvii în closete.
Este creată senzația că școala este un soi de junglă unde se duce o luptă pe viață și pe moarte pentru a supraviețui.
Organul crează funcția. Înseamnă că unele violențe sunt provocate pentru a determina necesitatea sistemelor de supraveghere, care sunt vândute și montate de diferite firme. Este știut numărul de scoli și numărul de licee. Numărul școlilor gimnaziale era în 2013 de 1397, iar numărul de licee era de 767. Dacă pentru fiecare unitate sunt necesare 5 sisteme de supraveghere , pentru cele 2164 unități sunt necesare 10.820 sisteme. Dacă un sistem este cu montaj cu tot 1.000 de euro, un business de  10.820.000euro este binevenit pentru niște firme care ar dispărea fără o astfel de gură de oxigen. Crede cineva că programul cu calculatorul și cei 200euro dați elevilor nevoiași nu este  tot un business. Știu ce spun.
Profesorii violenți nu sunt puțini și nu trebuie neglijați. Aceștia sunt de regulă persoane:
-  cu slabă calificare;
-  fără studii pedagogice;
-  ajunse în învățământ prin pile sau relații;
-  care cred că învățământul este mica lor moșie;
-  cu grave carențe de educație;
-  fără certificate de sanatate;
-  cu experiență didactică redusă;
-  lipsite de moralitate.
Elevii violenți sunt rezultatul:
- unei toleranțe în exces din familie;
- lipsei de educație din familie;
- slabei activități la clasă pe probleme de educație;
- anturajului nesupravegheat din familie dar și din școală;
- lipsei interacțiunii dintre școală și familie;
- marilor lipsuri materiale cu care se confruntă elevii;
- credinței că le este permis orice;
- regulamentelor imprecise și permisive;
- unui sistem educațional imperfect.
Violența în școli trebuie combătută prin măsuri extrem de eficiente. Trebuie să existe pedepse exemplare pentru profesorii violenți. Soluționările trebuie făcute în 24 de ore de la momentul în care fapta este dovedită.
Trebuie să existe pedepse exemplare și pentru elevii violenți care au părinți ce trebuie să răspundă în solidar pentru faptele odraslelor lor.
Este inadmisibil ca o educatoare să lipescă gurițele copilașilor cu scoci și să nu pățească nimic. 10 ani de muncă silnică erau bine veniți pentru acea jigodie de neom.
Este inadmisibil ca o învățătoare să-i jignească pe micuții din clasa zero și să-i umilească. 5 ani de pușcărie s-ar cuveni fără a mai avea drept de a profesa ea și tot neamul ei în învățământ pentru că a mutilat nișe suflețele pure, crude dar dornice de a învăța.
Părinții puștiului care și-a înjunghiat colegul dacă ar sta și ei 7 ani la pușcărie ar fi lecția pentru toti acei așa-ziși părinți care fac copii și nu se ocupă de educația lor.
Dacă pușcăriile ar fi altceva decât se vede că sunt în cazul vip-urilor acre acolo fac distracție, ar da fiori reci celor care ar trebui să le crecventeze.
Așa cum corupția nu a stârpit-o EC cu exemplul acela ridicol cu baba prinsă mituind cu un leu un controlor de tren, nici violența din școli nu se combate cu mângâieri pe creștet nici la profesori dar nici la elevi, ci cu măsuri exemplare.

(29 februarie 2016)

No comments:

Post a Comment