Wednesday, February 17, 2016

Niște întrebări, așa, inocente...

Ce s-a întâmplat la clubul #colectiv am crezut și mai cred încă, va genera schimbări majore în toate domeniile. Când eram tânăr, mă plimbam pe la Universitate și zăboveam la vitrinele de la Institutul de Arhitectură Ion Mincu, să vad frumoasele proiecte de terminare a facultății. Abia acum stau și mă întreb dacă acolo sunt discipline care să-i învete de tinerii arhitecți cum să gândească o construcție care să facă față situațiilor de urgență.
Mă gândesc că este important sa se știe:
- destinația cșădirii;
- înălțimea minimăȘ
- suprafața minimă;
- numîrul de uși;
- cum trebuie să se deschidă ușile;
- deschiderea ferestrelor;
- lărgimea și ceva despre sisteme de acoperire.
De asemenea, și cei de la facultățile de construcții trebuie să învețe să realizeze atât zidurile cât și instalațiile încât produsul lor finit să răspundă exigențelor imăuse de I.S.U.
Adica, arhitectii și constructorii trebuie să gândească orice proiect în termenii siguranței în situații de urgență. Adica să pună boii nu înaintea jugului, ci direct în jug.
Ceea ce s-a întâmplat în clubul #colectiv a modificat planurile de învățământ la facultățile de arhitectură, construcții și instalații? Dacă nu, trebuie ca schimbările săse producă urgent. Situațiile de urgență nu așteaptă, ele lovesc îricând și oriunde, fără să aștepte lentoarea unor decizii.

(18 februarie 2016)

No comments:

Post a Comment